D66 pleit voor noodwoonwet: 'Het is nu code rood'
- Nieuws
- D66 pleit voor noodwoonwet: 'Het is nu code rood'
Met noodwetgeving wil D66 zorgen dat er snel veel woningen bij komen. "Je mag best een beetje de staatsschuld verhogen", zegt Hans Vijlbrief, Kamerlid van D66 in De Nieuws BV. Hij presenteerde dinsdagochtend samen met partijleider Rob Jetten deze nieuwe woonplannen. Ze willen meer geld vrijmaken zodat de infrastructuur en voorzieningen op orde komen. Daarnaast moet er betere doorstroming worden gerealiseerd. Én bouwbazen moeten de bouw van nieuwe woningen versnellen. Dit alles moet zo snel mogelijk gebeuren, vindt de politicus. "Het leven van mensen staat op pauze door de wooncrisis."
Video niet beschikbaar
Een noodwet is dus de oplossing volgens de partij. "Het is nu code rood", zegt Vijlbrief. Het kabinet presenteerde vorige week in de voorjaarsnota een maatregel die veel huurders als goed nieuws zullen ervaren: de huren in de sociale sector worden bevroren in 2025 én 2026. Maar dit zorgt ervoor dat woningcorporaties minder geld hebben om te bouwen. "Vorige week is met een klap de woningnood vergroot", zegt Vijlbrief. En daarom moet er nu actie komen. "Dit is een wooncrisis en een wooncrisis moet je behandelen met een noodwoonwet", zegt hij.
Nieuwe plekken voor woningen
Een van de belangrijkste punten uit het plan is het bouwen in weilanden. "Sommige natuurgebieden zijn natuurgebieden en sommige weilanden zijn gewoon weilanden", zegt Vijlbrief hierover. Steden en dorpen waar weilanden omheen liggen bieden volgens hem een goede plek om meer woningen te gaan bouwen. Er moet in de stad gekeken worden naar meer woonmogelijkheden maar ook net daarbuiten, vindt Vijlbrief.
Meer geld voor meer woningen om te bouwen in weilanden. En waar komt dat geld dan vandaan? "Wanneer het gaat om dingen waar je generatieslang mee gaat doen (…) is het verantwoord en zelfs verstandig om daar een klein beetje de staatsschuld voor te verhogen", zegt Vijlbrief. Niet alleen woningen, maar ook wegen en openbaar vervoer zijn volgens hem verantwoord om meer geld voor vrij te maken.
Voorzieningen en infrastructuur
Ook bestaande plannen, die nu stokken op geld, kunnen worden opgelost wanneer de staatsschuld wordt verhoogd. Volgens het Kamerlid komen sommige plannen niet van de grond omdat er te weinig geld is om infrastructuur en voorzieningen te realiseren. "Een woonproject in een stad is niet af wanneer er huizen zijn gebouwd."
Bouwbazen zijn volgens D66 de manier om het bouwen écht snel op gang te brengen. Iemand hoofdelijk verantwoordelijk stellen zou de oplossing zijn om snel door onnodige regels heen te breken. "Er moet iemand komen, een man of een vrouw, die aan de slag gaat op plekken waar heel veel gesteggel is", zegt Vijlbrief. Ook wil de partij dat er minder bezwaar wordt gemaakt tegen nieuwbouw zodat een woning sneller van de grond komt.
Doorstroming tussen generaties
Nieuwe woningen dus, maar ook in de huidige woningmarkt moet meer beweging plaatsvinden. D66 wil hiervoor een 'doorstroombank' in het leven roepen. Ouderen kunnen dan de winst van hun overwaarde inzetten voor een garantie om de rest van hun leven gratis of goedkoop een seniorenwoning te kunnen bewonen. "Het moet ervoor zorgen dat ouderen - als ze dat willen - makkelijker bewegen naar een groot appartement", aldus Vijlbrief. Dat zorgt er dan weer voor dat andere woningen vrijkomen voor starters en gezinnen.
Realistatie
D66 zit niet in de coalitie en dus is het de vraag of deze plannen waarheid worden. Vijlbrief zal de plannen morgenavond in het woondebat presenteren en is positief gestemd. "Deze coalitie is zelf ideeënloos. Ze maken er een bende van", zegt hij. En juist daarom verwacht hij dat de coalitie wel zit te wachten op deze input van de oppositie.