Politiek
WNL

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: 'Totale lariekoek!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: 'Totale lariekoek!'

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in de zorgsector nodig, bijvoorbeeld voor de backoffice. "Totale lariekoek!", zegt Dijk in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van de SP die het kabinet oproept tot een verbod op private equity. De motie haalde het door de steun van de grootste regeringspartij PVV, ook al liet de eigen minister Agema onlangs weten dat ze geen verbod wil.

"Ik heb mij enorm verbaasd om mevrouw Agema, die in het verleden een vurige strijder was tegen graaiers in de zorg en nu private equity zomaar toestaat. De Kamer moest haar overtuigen met een motie van de SP om private equity toch echt helemaal te verbieden", zegt Dijk.

'Totale lariekoek!'

Agema zelf zegt dat ze als minister een veel betere informatievoorziening heeft dan als Kamerlid. Volgens de bewindsvrouw is een verbod op private equity juridisch kwetsbaar en brengt het de financiering van onderdelen in de zorg in het gedrang, met name voor de zogenaamde backoffice.

Als financiering leidt tot een goed administratiesysteem, houden dokters en verpleegkundigen meer tijd over om patiënten te behandelen, zegt de minister. "Totale lariekoek!", reageert Dijk. "Ik kan echt niet anders zeggen."

Op dit gebied weet hij het naar eigen zeggen "absoluut beter" dan Agema. "Het is zo'n lariekoek", herhaalt hij. "Als je de backoffice of frontoffice overlaat aan lieden als private equity, dan weet je in ieder geval één ding zeker: het wordt niet goed geregeld. Dat zien we bijvoorbeeld bij GGZ-instellingen."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Agema praat als D66-minister'

Agema zegt daarnaast dat de overheid de zorgkosten niet alleen kan dragen en dat er vanwege personeelstekorten dringend behoefte is aan innovatie. Ook dat is niet juist, zegt Dijk. "Er zijn heel veel experts, zoals Marcel Levi, die zeggen: de zorgkosten lopen helemaal niet uit de hand. Dit kabinet kiest er simpelweg voor om miljarden cadeau te geven aan vermogenden en grote bedrijven, die dikke winsten maken."

Volgens Dijk praat Agema als een "D66- of VVD-minister. Ze zegt: 'We hebben die grote zakken geld nodig van private investeerders', die vervolgens onze zorg komen uitkleden." Hij waarschuwt dat marktpartijen in de zorg op één ding uit zijn: "dikke winsten uitkeren aan private beleggers."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie