ChristenUnie erkent dat coalitie te veel geld uitgaf: 'We moeten terug naar normaal'
- Nieuws
- ChristenUnie erkent dat coalitie te veel geld uitgaf: 'We moeten terug naar normaal'
De Studiegroep Begrotingsruimte stelt dat er vanaf 2028 zeventien miljard euro moet worden gevonden om het begrotingstekort niet te ver te laten oplopen. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis sluit zich hierbij aan: "We moeten stoppen met het afkopen van politieke verschillen met geld", zegt hij in Geld of je leven.
Is het kabinet te kwistig met geld omgesprongen?
Video niet beschikbaar
De uitspraken van Grinwis zijn opvallend, omdat zijn partij de afgelopen jaren onderdeel uitmaakte van de coalitie die verantwoordelijk was voor het uitgeven van de miljarden. Hij legt uit hoe zijn partij, samen met de VVD, D66 en het CDA tot deze beslissingen kwam: "We kwamen uit een periode waarin het besef aanwezig was dat we iets te veel hadden gehakt in de overheid en vooral in de uitvoeringscapaciteit; als we iets willen, dan kan de overheid het qua uitvoeringskracht helemaal niet aan."
Door de lage rente leek geld gratis, zegt het CU-Kamerlid. "Toen zijn er wel heel veel verplichtingen aangegaan. Het moet allemaal weer terug naar normaal."
'Kaag gaf te veel uit'
Econoom Sweder van Wijnbergen is het helemaal eens met Grinwis. Hij is vooral kritisch op demissionair minister Kaag van Financiën: "We hadden een minister van Financiën die het woord 'nee' niet in haar woordenboek had staan. Ze heeft overal geld rondgesmeten, ook aan mensen die het niet nodig hadden", zegt hij. Doordat de overheid geld uitgaf terwijl de economie goed draaide, is de inflatie hoog. "Dat komt door haar beleid", zegt hij.
Hij vindt dat Grinwis als deel van het kabinet ook wel op de rem had mogen trappen. "Ze hadden aan de bel moeten trekken in plaats van 'ja' te zeggen tegen alle cadeautjes van Sigrid Kaag", aldus de econoom.
Van Wijbergen heeft ook felle kritiek op de fondsen die het kabinet in het leven riep, onder meer voor klimaatbeleid. "Eén van de grote doodszondes van dit kabinet", vindt hij. "Je zegt: ik ga miljarden uitgeven aan klimaatbeleid en we maken ons totaal geen zorgen over de dekking. Het is de meest onverantwoorde manier van budgetteren die ik ooit heb meegemaakt."
Belastingverhoging
Van Wijnbergen denkt dat het volgende kabinet er niet omheen kan om de belastingen te verhogen. Ook Grinwis is het daarmee eens. Zo wil hij de hypotheekrenteaftrek versneld afschaffen en de erfbelasting. "Dat is niet bij iedereen altijd populair, maar het is wel rechtvaardig", aldus de nummer 2 van de ChristenUnie.
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.