Minister van Financiën van België: Nederlandse spaarders welkom voor nieuwe staatsbon
- Nieuws
- Minister van Financiën van België: Nederlandse spaarders welkom voor nieuwe staatsbon
Ook Nederlandse spaarders zijn welkom om in België een staatsbon te kopen om zo meer rendement op hun spaargeld te krijgen. Dat zegt de Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem in Geld of je leven. "Ik hoop dat banken nu wel begrijpen dat ze iets moeten doen aan de lage spaarrentes."
Minister van Financiën van België reageert op lancering staatsbon
Nederland is niet het enige land waar men kritisch kijkt naar de lage spaarrente die banken momenteel geven. De Belgische regering besloot het bankenlandschap op te schudden door een 'staatsbon' uit te geven: een soort overheidsobligatie, bestemd voor gewone huishoudens.
Spaarrente
"Het verschil tussen wat de banken krijgen aan rente en wat ze teruggeven via de spaarrente is bijzonder groot", legt Van Peteghem uit. "Wij hebben daar al veel opmerkingen over gemaakt, maar banken doen te weinig. Daarom hebben we dit gelanceerd."
Spaarders kunnen met de staatsbon, die vanaf donderdag te koop is, netto een rendement van 2,8 procent krijgen in één jaar. Een stuk meer dan de maximaal 1,5 procent die de drie grote banken in Nederland bieden op een spaarrekening. Er was op dag één dan ook meteen veel interesse: halverwege de middag was er voor meer dan een miljard euro ingekocht.
Markt in beweging
"Heel mooi, want het betekent dat de markt aan het bewegen is", aldus de minister. "Men is zenuwachtig. Er zijn ook banken die door dit plan zelf de rente al verhoogd hebben de afgelopen dagen. Laten we hopen dat dit zich doorzet. We zien allemaal hoeveel winst de banken maken en hoe laag de spaarrente is. Dan is het logisch dat de kleine spaarder ergens anders op zoek gaat naar een mooi rendement."
Volgens Van Peteghem zijn ook Nederlandse spaarders welkom. "Er is een vrij verkeer van kapitaal. Dus ik ga Nederlanders niet tegenhouden om in te tekenen."
Hoogleraar Banking en Finance Harald Benink noemt het plan van de Belgische regering in de uitzending 'heel interessant'. "Het is natuurlijk bedoeld om de banken aan te zetten om hogere spaarrentes te bieden. Er is veel interesse, dus blijkbaar raakt het aan een goed punt."
Nadeel
Spaarders die interesse hebben moeten wel opletten dat hun geld een jaar vast komt te staan, aldus Benink. "Stel je voor dat je gedurende dat jaar je auto in de prak rijdt, dan kun je niet bij je geld. Dat is een nadeel."
Volgens de hoogleraar moeten de Nederlandse banken de ontwikkeling als waarschuwing zien. "Als de banken de spaarrente niet verhogen en de winsten zo hoog blijven zal er steeds meer druk komen vanuit de politiek. Dus ik zeg: banken kies nou wat je wilt, anders kan het ertoe leiden dat de politiek een hogere kapitaalbelasting gaat opleggen. En dat willen ze ook niet."
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.