Politiek
BNNVARA

18% van daklozen is kind: ChristenUnie wil minderjarigen opnemen in urgentieverklaring

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 18% van daklozen is kind: ChristenUnie wil minderjarigen opnemen in urgentieverklaring

De Tweede Kamer debatteert vandaag over dakloosheid in Nederland. 18% van de daklozen is minderjarig en de ChristenUnie springt voor hen in de bres. Zo willen ze dat deze kinderen opgenomen worden in de urgentieverklaring, vertelt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Lara Santos, straatjurist bij Straatalliantie Amsterdam, spreekt dagelijks met mensen die dakloos zijn. Hoeveel daklozen er precies zijn en hoeveel daarvan minderjarig, wordt landelijk (nog) niet bijgehouden. Wel is er afgelopen oktober een telling gedaan in meerdere regio's in Nederland. Daaruit blijkt dat 18% van de dakloze mensen jonger is dan 18 jaar. Dagelijks ziet Santos dakloze gezinnen met kinderen. "Het is bij ons een vertienvoudiging van twee jaar geleden."

Onder de radar

"Het is onverteerbaar om te horen dat een op de vijf daklozen kinderen zijn", zegt Kamerlid Ceder. "Kinderen in deze fase van hun leven (...) hebben behoefte aan stabiliteit." Dat de data over het aantal daklozen in Nederland niet op orde is, vindt Ceder 'verschrikkelijk'. Volgens het Kamerlid is het moeilijk te meten, ook omdat veel mensen onder de radar blijven. "Je hebt mensen die van week tot week van bank naar bank trekken. Op een gegeven moment is dan de vraag: hoe kan je dat meten? Maar meten is weten, en dan kan je beleid maken."

Gezinnen tussen wal en schip

In de begeleiding van daklozen in Amsterdam probeert straatjurist Santos mensen door de 'regeljungle' te loodsen. "Het is moeilijk om bij te houden wat er precies geregeld is voor daklozen", aldus Santos, "zelfs voor mij als ex-advocaat." Voor daklozen zijn twee hulproutes: urgentie en opvang. In het geval van urgentie krijgen ze voorrang op een sociale huurwoning. In Amsterdam is er ook noodopvang voor dakloze gezinnen. Al zijn de toelatingscriteria daarvoor streng, zegt Santos. "Pas als je vier jaar met een gezin in Nederland geregistreerd staat, kan je hier aanspraak op maken." Hierdoor vallen veel gezinnen tussen wal en schip. "In auto's slapen met het gezin is tegenwoordig geen uitzondering meer."

Urgentieverklaring voor minderjarigen

Het voorstel van de ChristenUnie is om minderjarige daklozen op te nemen in de landelijke urgentieverklaring. De Minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, gaat hierover. "Wij willen vastleggen dat kinderen niet op straat slapen en als dat wel het geval is, dat er een urgentieverklaring gegeven kan worden."

Het daklozenprobleem is onderdeel van het woningprobleem, stelt Santos. "Het begint bij voldoende betaalbare woningen, maar dat is morgen niet geregeld. Maar er zijn veel dingen die wel vandaag gedaan kunnen worden." Daarbij vraagt Santos Woonminister Keijzer om de handschoen op te pakken. "Kom de belofte na dat er nul daklozen zijn in Nederland in 2030. Verbied huisuitzetting, stimuleer het delen van woningen en pak de leegstand aan. Dit zijn dingen die we vandaag al kunnen doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie