Politiek
EO

'Actie De Liberale VVD komt veel te laat: naoorlogs verzet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Actie De Liberale VVD komt veel te laat: naoorlogs verzet'

Onder de noemer 'De Liberale VVD' lanceerde een groep VVD-leden onlangs een petitie. Ze maken zich zorgen over de samenwerking met de PVV. "Naoorlogs verzet", vindt Julia Wouters in de podcast De Spindoctors. "Maar het komt de partijtop wel heel goed uit."

In De Spindoctors probeert presentator Tijs van den Brink samen met voormalig spindoctors Julia Wouters (PvdA) en Raymond Mens (VVD) te ontdekken welke spins en frames er in de Haagse politiek worden gebruikt. De VVD-top kan de petitie van bezorgde partijgenotenprima gebruiken om te spinnen, denkt Wouters. "Ze hebben opstandige leden, dus ze kunnen nu iets harder onderhandelen", denkt ze.

#16 - De bijna doodgekookte VVD-kikkertjes beginnen heel zachtjes te kwaken (S06) - De Spindoctors

Prutswerk

Zelfs zijn Wouters en Mens niet heel enthousiast over de petitie. Mens noemt het zelfs 'prutswerk'. "Ik zag allemaal mensen die actief zijn als raadslid of wethouder, die link naar de petitie delen in appgroepen met daarbij de tekst dat het geen motie van wantrouwen tegen Dilan Yesilgöz is. Als je echt vindt dat je je liberale waarden verkwanselt als je met de PVV samenwerkt, dan is het toch een motie van wantrouwen tegen Dilan Yesilgöz?", zegt hij.

In de petitie wordt gesproken over de 'boiling frog dynamiek' waarin de partij terecht is gekomen. Als je kikker in een pan kokend water gooit, springt hij eruit, maar als je het water langzaam aan de kook brengt, merkt hij niks. Wouters vindt dat de actie veel te laat komt: volgens haar is de kikker in dit geval al bijna dood. "De bijna doodgekookte kikkertjes beginnen heel zachtjes te kwaken", zegt ze. "Ze werden pas wakker toen ze zagen wie Wilders als ministers ging leveren."

De Liberale VVD is momenteel ondertekend door ongeveer 1200 VVD’ers.

Gerelateerde podcast

De Spindoctors

De Spindoctors

Ster advertentie
Ster advertentie