Binnenland
EO

'Oproep tot verbod op Israëlische vlag bij Pride Walk is absolute waanzin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oproep tot verbod op Israëlische vlag bij Pride Walk is absolute waanzin'

Queer Amsterdam trok zich deze week terug uit de organisatie van de Pride Walk in Amsterdam, uit onvrede over het vlaggenbeleid. Queer Amsterdam wil graag een verbod op Israëlische vlaggen zien, maar er is geen vlaggenverbod. Logisch dat er geen verbod komt, vindt Gideon Querido van Frank, die zelf Joods én queer is.

Querido van Frank, zelf geboren in Israël, vindt de oproep van Queer Amsterdam om Israëlische vlaggen te verbieden 'absolute waanzin', zo zegt hij in Dit is de dag: "Het is dom, niet verbindend en eigenlijk ook enorm kwetsend. Queer Amsterdam wil bepalen hoe je je moet gedragen tijdens zo’n mars en dat klopt niet: iedereen moet uiting kunnen geven hoe hij zich voelt. Als er allemaal richtlijnen komen, gaat er iets mis", zegt hij stellig.

Gideon Querido van Frank neemt Israëlische vlag mee naar Pride Walk

Video niet beschikbaar

De journalist geeft aan dat sinds 7 oktober – de dag waarop Hamas aanslagen pleegde tegen Israël – het conflict tussen Israël en Hamas 'de boventoon voert'. "Het gaat alleen nog maar daarover. Je kunt heel erg begaan zijn, je kunt boos zijn, maar de Pride Walk gaat over homorechten. Natuurlijk kun je begaan zijn met andere groepen, maar het moet om die rechten gaan. Als je met bepaalde verboden mensen zoals ik zelf gaat uitsluiten, doe je het tegenovergestelde van wat je moet doen. Mensen moeten zich veilig voelen."

Met de stellingname doet Queer Amsterdam aan polarisatie, vindt Querido van Frank. "In deze tijd die over verbinding moet gaan, zorgen ze ervoor dat heel veel mensen uit de gemeenschap zich buitengesloten voelen", vindt hij.

Juist Israëlische vlag

Hij was nooit van plan om een Israëlische vlag mee te nemen naar de Pride Walk, maar de oproep tot verbod heeft hij besloten om dat wel te doen. "Het mooiste lijkt me om hand in hand te lopen iemand met een Palestijnse vlag. Dan tonen we samen verbinding en laten we zien dat we naar elkaar luisteren."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie