Economie
KRO-NCRV

Inflatie alweer omhoog, boodschappen steeds duurder: 'Nederland zit in de klem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie alweer omhoog, boodschappen steeds duurder: 'Nederland zit in de klem'

Het gaat al jarenlang over de hoge inflatie in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag weer een stijging, dit keer van 4,1 procent in december. Dat is de hoogste inflatie in anderhalf jaar tijd en ligt ook nog eens een stuk hoger dan het Europese gemiddelde. "Dit begint een politiek issue te worden", zegt Martin Visser, chef van De Financiële Telegraaf, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Niet alleen de prijzen zijn omhooggegaan, ook de lonen zijn gestegen. Werkgeversorganisatie AWVN meldt dat loon nog nooit zo hard is gestegen in de afgelopen 40 jaar, waarmee we in Nederland ook weer hoger liggen dan het Europese gemiddelde. "Dit is een klassieke strijd tussen vakbonden en bedrijven", stelt Visser. "Nederland zit in de klem."

Accijnzen

Visser noemt de verhoogde belastingen voor zzp'ers en kleine ondernemers en de hogere accijnzen op bijvoorbeeld diesel, tabak en alcohol als factoren voor de hoge inflatie van de afgelopen tijd. "De inflatie van 4 procent komt voor een procentpunt door accijnzen." Daarnaast wordt er een btw-verhoging doorgevoerd, die ook invloed zal hebben op de inflatie. "De overheid werkt dus inderdaad mee aan de inflatie."

Productiever worden

"Mensen kunnen makkelijk door het financiële ijs zakken", gaat Visser verder. De loonsverhogingen worden door werkgevers doorgevoerd op de prijzen van producten, waardoor het "begint te knellen". "De oplossing zit in productiever worden. Dan kunnen bedrijven die lonen verloven, maar dat wordt nu gezien als kostenpost en dat zien we terug in de prijzen", zegt Visser.

Meer uitgeven

Inflatie wordt zo een politiek issue, meent Visser. "Breng de vakbonden en werkgevers bij elkaar en de overheid moet misschien stoppen met het verhogen van de accijnzen, bijvoorbeeld." Macro-econoom Edin Mujagic meent ook dat Den Haag de inflatie aanjaagt. "De Nederlandse regeringen hebben vrijwel elk jaar meer uitgegeven dan er binnenkwam. Als je meer uitgeeft dan wat er binnenkomt, moet je dat zien te financieren. Dat doen ze door middel van belastingen."

Uitkeringen

"Als je al te maken moet hebben met een bovengemiddeld hoge inflatie, komt dat door hoge economische groei. Dat is in Nederland het geval", concludeert Mujagic. Beller Henk van der Zwaan, die zelf arbeidsongeschikt is, stelt dat de overheid niets doet om de inflatiecorrectie door te voeren voor uitkeringen. "Als je niet jaarlijks een indexering krijgt, ga je steeds meer naar het minimum."

Werken moet lonen

Luisteraar Frank van der Valk heeft een eenmanszaak en vindt het kwalijk hoe de regering inflatie in de hand werkt door middel van belastingen. "Heel veel mensen in Nederland kunnen wel werken, maar willen geen uren erbij werken omdat ze dan toeslagen verliezen. Het belastingstelsel moet herzien worden en werken moet gaan lonen. Als je meer uren maakt, moet je er ook wat aan overhouden."

Beller Fokko Hamburg valt het op dat het al jaren zo gaat en meent dat boodschappen zo'n 25 procent duurder zijn geworden. "Wie maken hier grote winst? De ondernemers, de grote kapitalisten. De staat laat ons allemaal verzuipen. Het liberalisme heeft alles kapotgemaakt." Financieel expert Adine Versluis stelt dat je jezelf drie vragen moet stellen om wat over te houden: "Is het echt nodig? Word je er echt blij van? Of levert het je geld op? Als je al je uitgaven langs die meetlat legt, houd je waarschijnlijk meer over."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie