Politiek
KRO-NCRV

Hoorzittingen met beoogde bewindslieden blijvertje? 'Er is behoefte aan betrokkenheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoorzittingen met beoogde bewindslieden blijvertje? 'Er is behoefte aan betrokkenheid'

Inmiddels zijn alle 28 beoogde bewindspersonen ondervraagd in de Tweede Kamer. Na veertien hoorzittingen zit het nieuwe 'politieke spektakel', zoals eerder genoemd door CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal, erop. Het CDA, de SP, de ChristenUnie en de SGP deden vanwege deze mening niet mee, maar hoe nuttig zijn deze hoorzittingen uiteindelijk geweest? "De vraag is of het een hoorzitting of een kennismaking is", zegt Spraakmaker en bestuursvoorzitter van woningcorporatie Ymere Erik Gerritsen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Het voelde voor mij alsof ik een Netflix-serietje zat te streamen", zegt Gerritsen. "Het ging niet over beleid, maar was goed gescript als een eerste kennismaking. Ik denk niet dat er iets in ons land verbeterd is hierdoor." Hart van Nederland hoofdredacteur Marc Veeningen denkt dat de livestream weinig bekeken is door het grote publiek. "Het kan geen kwaad om kennis te maken met nieuwe bewindspersonen", zegt hij. "Nuttig is daarentegen een groot woord, maar kwaad kan het niet."

Blijvertje?

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller is zeer tevreden over het nieuwe fenomeen. "De formatie was niet eerder zo transparant voor de bevolking. Er komen mensen naast de koning te staan en ik vind het belangrijk dat zaken vooraf toegelicht kunnen worden." Volgens Sneller zitten de hoorzittingen tussen een kennismaking en sollicitatie in. "Naar mijn mening een blijvertje."

CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal voorspelt in een volgende editie wederom niet te participeren in de ondervragingen. Aangezien in ons land de koning de bewindspersonen benoemt, ziet hij het nut van zittingen door de Tweede Kamer niet in. "Talkshows of kranten lijken mij geschikter voor kennismaking, het breien van Mona Keijzer interesseert mij persoonlijk niet", zegt Bontenbal.

Betrek het land

Elodie Verweij, Politiek verslaggever AD, was aangenaam verrast door de hoorzittingen. "Ik was van tevoren wat sceptisch, maar ik heb in een korte tijd een goed overzicht gekregen van de beoogde bewindslieden", zegt Verweij. Volgens de verslaggever waren de hoorzittingen van Reinette Klever en Marjolein Faber het meest spraakmakend. "In een debat zouden vragen via Wilders of Schoof moeten gaan, terwijl zij nu direct bevraagd konden worden. Dat was fijn om te zien." Luisteraar Wouter van Vliet vindt het maar een grote poppenkast, terwijl luisteraar Rob van der Wilp heeft genoten van de ondervragingen. "Nederland heeft behoefte aan meer betrokkenheid bij de politiek", zegt Van der Wilp. "Een prachtige pilot voor een goed vervolg."

Verbeterpunten

Een unanieme mening is dat de vorm nog wel wat mag worden bijgeschaafd. Volgens Verweij kunnen de Kamerleden meer samenwerken, zodat er scherpe vervolgvragen kunnen worden gesteld en dubbele vragen gespaard blijven. "De vraag is of het een hoorzitting of een kennismaking is", zegt Gerritsen. "Zelf zou ik het geen hoorzitting noemen", zegt Van der Wilp. "Zet het liever neer als een kennismaking." De luisteraar stelt voor de hoorzittingen in de weekenden uit te zenden, om zo het land meer te betrekken. Verweij is het eens met het idee om de hoorzittingen als 'kennismaking' te presenteren.

Gerritsen wil met name weten wat een beoogd bewindspersoon gaat doen in plaats van hun persoonlijke achtergrond. "Maar we leven in een vrij land, dus ga er maar mee door", grapt hij afsluitend.

Ster advertentie
Ster advertentie