Politiek
BNNVARA

Nieuwe woonplannen duwen mensen met een handicap richting zorginstelling

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe woonplannen duwen mensen met een handicap richting zorginstelling

De Verenigde Naties hebben Nederland in september al op de vingers getikt vanwege het tekortschietende beleid voor mensen met een handicap. Die boodschap lijkt echter weinig effect te hebben gehad. In nieuwe woonplannen wordt opnieuw onvoldoende rekening gehouden met mensen met een beperking. Zaken als drempels of brede deurposten ontbreken in de plannen. "Het is heel frustrerend", zegt Noortje van Lith in De Nieuws BV. Zij zet zich al langere tijd in voor mensen met een beperking. Ook Nick Bootsman, commissielid voor GroenLinks in Dordrecht, roept woonminister Mona Keijzer op om beter na te denken over deze plannen.

Video niet beschikbaar

De minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, heeft een commissie in het leven geroepen om sneller, meer en goedkoper te bouwen. Het zogenaamde STOER-rapport moet in kaart brengen welke overbodige regels kunnen verdwijnen, of aangepast moeten worden om het proces te versnellen. Maar volgens Bootsman en Van Lith wordt er daarmee niet alleen naar overbodige regels gekeken. De plannen hebben namelijk ook tot gevolg dat woningen slecht toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Voor hen dreigt dan een toekomst in een zorginstelling.

Zorginstelling

Nick Bootsman belandde eerder noodgedwongen in een zorginstelling – niet omdat hij zorg nodig had, maar omdat er simpelweg geen andere rolstoeltoegankelijke woonplek beschikbaar was. "Ik kreeg te horen: gehandicapten wonen toch in zorginstellingen", vertelt hij. Een opmerking die hij veel te kort door de bocht vindt. "Ik heb zelf geen zorg nodig." Toch was dat destijds de enige plek waar hij terechtkon. "dat was geen leuke periode in mijn leven geweest."

Ook Van Lith maakt zich zorgen. "Ik ben nu 28 en wil op den duur ook op mezelf wonen", zegt ze. Ze woont nu nog bij haar ouders, maar ziet met zorg de toekomst tegemoet. Met de huidige plannen lijkt de kans groot dat ook zij straks in een zorginstelling terechtkomt. "Dat betekent dat ik een deel van de regie over mijn eigen leven kwijtraak. En dat is juist heel belangrijk voor mijn eigenwaarde en mijn levensvreugde."

Volgens Bootsman en Van Lith is het probleem bovendien breder dan alleen de situatie van mensen met een handicap. "Nederland vergrijst en daardoor heeft iedereen op den duur een toegankelijke woning nodig", zegt Van Lith. "Mensen die alleen een traplift nodig hebben, moeten dan ook naar een zorginstelling." De woningen worden volgens hen zó gebouwd dat aanpassingen nauwelijks mogelijk zijn. Daardoor zijn het geen toekomstbestendige woningen.

VN-verdrag

De Verenigde Naties hebben zich in september al in algemene zin kritisch uitgelaten over de manier waarop Nederland omgaat met mensen met een beperking. Bootsman en Van Lith denken dat deze woonplannen haaks staan op het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Vicky Maeijer, staatssecretaris van Langdurige en Maatschappelijke Zorg, moet er volgens hen op toezien dat Nederland zich aan dit verdrag houdt. "Zij ziet het niet eens als een tik op de vingers, maar als een aanmoediging. Terwijl alle belangenbehartigers van mensen met een beperking zeggen dat Nederland hier echt iets mee moet", zegt Bootsman.

"Er wordt vooral naar kwantiteit gekeken en niet naar kwaliteit", stelt Van Lith. "Er wordt niet vooruitgedacht over een toegankelijk Nederland.” Ook Bootsman onderschrijft dat. “Ik vind het goed dat er gekeken wordt naar hoe je efficiënter kunt bouwen. Met de woningcrisis is dat ook echt nodig. Maar toegankelijkheidsmaatregelen schrappen is natuurlijk bizar", zegt hij. En volgens beiden is het dus ook in strijd met het VN-verdrag.

Ze hebben daarom een brief gestuurd aan minister Keijzer, met het verzoek om het STOER-rapport, dat nu nog in concept is, aan te passen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie