Tijd voor vrouwelijk leiderschap?
- Nieuws
- Tijd voor vrouwelijk leiderschap?
In de week dat Geert Wilders toch niet de bureaulades in het Torentje mag inruimen, zou het zo maar kunnen dat er een vrouw (jawel, voor de eerste keer in Nederland) het land gaat besturen als premier. Zou Nederland dan veranderen? En wat merken we eigenlijk van dat vrouwenquotum dat toch wel schijnt te werken, zijn we al gelukkiger op de werkvloer? Of hebben hormonen niets met goed leiderschap te maken? We vragen het organisatiepsycholoog dr. Sanne Feenstra.
Tijd voor vrouwelijk leiderschap?
Video niet beschikbaar
Er worden volgens Feenstra vaker vrouwen op leiderschapsposities gezet op het moment dat er instabiliteit in een land is: "Dat heeft ermee te maken dat het verandering laat zien. Bedrijven of de politiek willen laten zien: we gooien het over een andere boeg, een frisse wind. Er is vaak een periode daarvoor waarin het dus slecht gaat met het bedrijf of in de politiek en dan staat er vaak een man aan het roer."
Hardnekkige stereotypen
Maar als vrouwen eenmaal de leidinggevende positie bemachtigd hebben begint het gedoe vaak pas. Feenstra legt uit dat vrouwen de stereotypen over leiderschap en vrouw zijn tegen hebben: "Het stereotype van leiders komt eigenlijk precies overeen met het stereotype van mannen. Dus we willen leiders die ambitieus of dominant zijn. Leiders die warm en empatisch zijn, dat willen we niet."
Wel blijkt uit het onderzoek van Feenstra dat deze stereotypen over leiderschap langzaam aan het verschuiven zijn. Er is de afgelopen tien jaar steeds meer behoefte aan meer vrouwelijk leiderschap: "Dat is vriendelijk en warm. Dat zijn eigenschappen die we steeds belangrijker zijn gaan vinden in leiders. En dat zou mogelijk een goede ontwikkeling zijn voor de vrouw."
Minder schandalen?
Zorgen meer vriendelijke en warme vrouwen aan de top dan ook voor minder schandalen? Waarschijnlijk niet, zegt Feenstra. Macht corrumpeert mannen en vrouwen namelijk op dezelfde manier: "Ze reageren op dezelfde manier als ze macht hebben. Dus als we het hebben over machtsmisbruik, wordt vaak wordt aangehaald dat vooral mannen dit doen. Maar dat lijkt dat eerder te komen door het feit dat er gewoon meer mannen in machtsposities zitten, dan dat mannen meer gecorrumpeerd worden door macht."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.