Politiek
EO

BBB-leider Van der Plas over tweet Wilders: 'Maak het niet zo persoonlijk over Halsema'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-leider Van der Plas over tweet Wilders: 'Maak het niet zo persoonlijk over Halsema'

BBB-leider Caroline van der Plas veroordeelt de uitspraken van Geert Wilders over de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet, maar vindt wel dat Wilders moet uitkijken met wat hij zegt. "Je moet heel voorzichtig zijn met het noemen van namen en eraan bijdragen dat die mensen heel veel haat over zich heen krijgen", zegt ze in Dit is de Dag.

Caroline van der Plas over tweet Wilders en antisemitisme (8 oktober 2024) - Dit is de Dag

"Het land uit met dat tuig en Halsema mag mee", twitterde Geert Wilders bij een foto van pro-Palestina demonstranten op 7 oktober, die volgens de PVV-leider antisemitisch zijn. Later zei hij tegen de NOS dat Halsema dat ontslagen moet worden: "Hoe eerder ze verdwijnt, hoe beter. Ik heb geen enkel respect voor haar."

Van der Plas wil de uitspraken niet veroordelen, maar noemt ze 'niet haar stijl'. "Ik zou het nooit heel persoonlijk maken, daar hou ik niet zo van", zegt ze. "Ik probeer het over de inhoud te hebben en niet mensen persoonlijk te noemen. Ik weet dat zelf ook: als ik genoemd word, krijg ik ook een heleboel bagger over me heen."

'Tegendemonstratie te dicht bij de Dam'

De BBB-leider vindt wel dat er heel veel mis is gegaan in Amsterdam. Hier vond een herdenkingsmanifestatie plaats op de Dam voor de Hamas-aanval op 7 oktober vorig jaar. Tegendemonstranten kwamen daarbij in de buurt, wat leidde tot een grimmige sfeer. Meerdere demonstranten werden opgepakt. "Ik snap niet waarom die pro-Palestina-demonstranten zo dichtbij de Dam konden komen", zegt Van der Plas.

Volgens het internationale demonstratierecht mag dit echter gewoon: een tegendemonstratie moet hoorbaar kunnen zijn bij de demonstratie. "Niet alles wat mag, hoef je te doen. We moeten niet vergeten dat op 7 oktober 1200 mensen op beestachtige wijze zijn afgeslacht, gemarteld en vermoord. De tegendemonstratie had op gepaste afstand kunnen zijn, zodat mensen in alle rust en stilte kunnen herdenken."

Volgens de wet kan dit laatste helaas dus niet. Toch wordt wel vaker besloten een demonstratie op afstand te houden, zegt Van der Plas, onder het mom van de openbare orde. "Bij abortusklinieken worden mensen ook uit elkaar gehouden", zegt ze. Volgens de BBB-leider is dat geen inperking van het demonstratierecht: "Je hebt het recht om te demonstreren, maar Joodse mensen hebben ook het recht om zich veilig te voelen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie