Binnenland
NOSNTR

Burgemeester Dijksma: 'Kabinet neem afstand van Wilders’ uitspraken over Halsema'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Dijksma: 'Kabinet neem afstand van Wilders’ uitspraken over Halsema'

Meerdere burgemeesters komen op voor hun Amsterdamse collega Femke Halsema. Gisteravond werd zij door Geert Wilders in een X-bericht het land uit gewenst. De PVV-leider twitterde naar aanleiding van een pro-Palestijnse demonstratie in de hoofdstad: "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee."

Video niet beschikbaar

Ook Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, maakt zich boos over de uitspraken van de PVV-leider. "Ik vind dat je een collega-burgemeester die haar werk doet niet op zo’n manier persoonlijk moet aanvallen", zegt ze in Nieuws en Co.

Opvattingen uit Den Haag

Volgens haar moeten burgemeesters tegenwoordig ingewikkelde afwegingen maken, zoals ook over het demonstratierecht. "Dan heb je steun uit Den Haag nodig, in plaats van dat je door Den Haag van de weg gereden wordt."

"Den Haag is vooral heel veel met zichzelf bezig, ik denk dat dat een van de onderliggende problemen is", zegt Dijksma. Burgemeesters merken dat er in de landelijke politiek veel opvattingen zijn over de besluiten die de burgemeesters nemen. "Normaal gesproken is de gemeenteraad aan zet om de burgemeester verantwoording te laten afleggen."

Afstand nemen

Volgens Dijksma moet het kabinet afstand nemen van de uitspraken van Geert Wilders. Premier Schoof heeft al gereageerd op het bericht van de PVV-leider; hij neemt geen afstand, maar zegt wel achter alle burgemeesters, inclusief Halsema, te staan. "Ik vond het fijn dat hij dat zei, maar ik vond zijn reactie ook halfhartig. Hij wilde niet ingaan op de gewraakte opmerking over de burgemeester, terwijl dat de kern van het probleem is", zegt Dijksma.

"Het is niet alleen die opmerking, maar ook de consequenties die daaruit voortvloeien: niet alleen een persoonlijke aanval, maar ook de dreiging dat als je jouw werk doet op een bepaalde manier, je het land uit moet." Dijksma begrijpt dat premier Schoof niet wil reageren, omdat het volgens haar een ongemakkelijke politieke situatie is. "Maar toch is het zo dat zowel de premier als alle ministers en staatssecretarissen dezelfde eed en beloftes hebben afgelegd als wij burgemeesters, waarin we opgedragen krijgen om trouw te zijn aan de grondwet en de Nederlandse wet uit te voeren."

Samenwerking en vertrouwen in de landelijke politiek

De leden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben afgesproken mee te werken met het kabinet, "Totdat de grenzen van de rechtsstaat in zicht komen en worden overschreden, en ook onderdeel worden van het publieke debat, dan zouden wij ons uitspreken. Ik ben er dan ook ontzettend blij mee dat mijn collega’s dat massaal doen."

Het kabinet en de grootste partij in de Kamer, de PVV, moeten beseffen dat regeren een verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zegt Dijksma. "Ik hoop eigenlijk dat de heer Wilders zich realiseert dat hij niet meer de oppositieleider is, maar gewoon de belangrijkste partij van dit land leidt en dat daar ook verantwoordelijkheden bij komen kijken in hoe hij zich uit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie