Politiek
BNNVARA

Hulporganisaties verbijsterd na gesprek premier Schoof: ‘Geen rode lijn voor Israël’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulporganisaties verbijsterd na gesprek premier Schoof: ‘Geen rode lijn voor Israël’

Michiel Servaes, directeur bij Oxfam Novib, is verbijsterd over de houding van het Nederlandse kabinet ten aanzien van de Israëlische regering. Samen met vier andere grote hulpverleningsorganisaties sprak hij vanmorgen in Den Haag met premier Schoof over de situatie in Gaza en de rol van Nederland daarin. Oxfam Novib eist samen met Amnesty International, Save The Children, PAX en Artsen zonder Grenzen dat Nederland stopt met het steunen van de Israëlische regering. Servaes vertelt over het gesprek in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In december zei Schoof nog dat het internationaal recht voor hem een rode lijn is en dat Israël die niet had overschreden. "Wat op zichzelf al een vrij absurde stelling is", zegt Servaes in het kader van het geweld dat toen al geuit was tegen de Gazanen. "Nu zegt de premier: 'Er is geen rode lijn'", aldus Servaes. Nederland zal niet bij schendingen van het recht zijn aanpak veranderen en de steun aan Israël stopzetten.

Quote

Het is heel moeilijk. Je hebt het gevoel alsof je in parallelle werkelijkheden zit.

Michiel Servaes, directeur bij Oxfam Novib

De afschuwelijke vernielingen en het leed die Servaes dagelijks in Gaza ziet, stroken totaal niet met het verhaal dat het kabinet ophoudt over de smalle marges van diplomatiek overleg. "Dan denk ik: in wat voor wereld leef je?"

Ook met een meerderheid van de Nederlandse bevolking lijken ze het contact verloren te hebben. Inmiddels wil zeker 75% van de Nederlanders dat ze het beleid, waarbij ze onvoorwaardelijk achter Israël blijven staan, moeten aanpassen. Dat Schoof zichzelf ooit tot "premier van alle Nederlanders" heeft benoemd, vindt Servaes daar niet mee rijmen.

Dat minister Veldkamp nu een onderzoek wil starten naar een schending van het oorlogsrecht is volgens Servaes "natuurlijk te weinig en te laat". De aanleiding van het onderzoek is de vondst van een massagraf vorige week waar vijftien hulpverleners in begraven waren. Het Israëlisch leger heeft nu verklaard dat ze hun ambulances voor "verdachte voertuigen" aanzagen, waarna ze die beschoten.

Eerst ging Nederland mee met het Israëlische perspectief, tot camerabeelden het tegendeel bewezen. "Uit ervaring weten we dat je van dit type onderzoek nooit meer iets hoort", zegt de directeur van Oxfam Novib. Hij vindt dat de fase van onderzoeken voorbij is, en tot daden over moeten gaan.

Quote

“Het heeft vier maanden geduurd voordat dit gesprek gepland kon worden en misschien was dat al symbolisch voor het gebrek aan urgentie bij het kabinet.”

Michiel Servaes, directeur bij Oxfam Novib

Dat Nederland wel kennisneemt van deze overtredingen van het internationaal recht, maar er geen diplomatieke consequenties aanhangt, is voor hem dan ook onbegrijpelijk: "Enerzijds erkennen jullie dat er schendingen plaatsvinden. Maar anderzijds durf je niet te zeggen: daarmee wordt de rode lijn van het internationaal recht overschreden." Nederland heeft een verplichting om te handelen als er schendingen plaatsvinden.

Thomas van Gool is Palestina-expert van vredesorganisatie PAX, en benadrukt dat het geweld tegen Palestijnen al tientallen jaren gaande is. "De straffeloosheid gaat maar door", zegt hij. Ook Ernst Suur, directeur van War Child, vindt het onverklaarbaar: "We hebben mensenrechten ondertekend, ga er dan ook voor staan."

Daarnaast maakt Suur zich erg zorgen over zijn hulpverleners in het gebied: "Het is nog gekker dan aan het begin van de oorlog, ze zijn zo bang." Maar toch blijft hij hoopvol: "We moeten hoop houden. Anders gaan we stoppen met erover praten. En we moeten er over blijven praten, we kunnen dat niet opgeven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie