Eerste Kamerleden erkennen fouten bij toeslagenaffaire
- Nieuws
- Eerste Kamerleden erkennen fouten bij toeslagenaffaire
Ook de Eerste Kamer heeft steken laten vallen bij het schandaal met de kinderopvangtoeslagen. Dat erkennen leden van de Kamer zelf. Gisteren sloot de senaat een serie debatten af over een rapport over de rol van de Kamer bij het goedkeuren van wetgeving die 'spijkerhard' bleek. PvdA-senator Jeroen Recourt, die ook voorzitter is van de werkgroep die de eigen rol bestudeerde, vertelt in De Nieuws BV over de spiegel die de Eerste Kamer zichzelf moest voorhouden.
Video niet beschikbaar
Volgens Recourt was het vanzelfsprekend dat ook de Eerste Kamer zichzelf een spiegel voor moest houden omtrent de toeslagenaffaire. Het rapport 'Ongekend onrecht' noemde dat het parlement gefaald had, dat gaat dus over zowel de Eerste en Tweede Kamer. De voornaamste taak van de Eerste Kamer is het controleren van de kwaliteit van de wetgeving. "Het leven van duizenden mensen in beschadigd door slechte wetten, slechte uitvoering van wetten en daarop volgend slechte rechtelijke bescherming."
Onvoldoende kritisch
Hiermee spaart de Eerste Kamer zichzelf niet in het zelfonderzoek. Recourt concludeert dat de Eerste Kamer onvoldoende kritisch was. Volgens hem heeft de Eerste Kamer te weinig afstand genomen van de hitte van de dag in de Tweede Kamer. "We hebben te weinig zicht gehad wat de effecten voor mensen zouden zijn. Dat is zonde."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Excuses
Voor de toeslagenaffaire heeft het kabinet en de Raad van State al eerder diepe excuses gemaakt. De Eerste Kamer heeft dit niet gedaan. Volgens Recourt moet de Eerste Kamer vooral kijken hoe het niet verder moet. "In het Nederlands bestel hebben we het zo geregeld dat de regering excuses maakt. Voor ons is van belang: wat is er gebeurd en hoe zorgen we ervoor dat het niet opnieuw kan gebeuren?" Ook zegt de voorzitter dat de werkgroep het niet over excuses heeft gehad.
Aanbevelingen
De taak van de Eerste Kamer is de controle op wetten en de uitvoering daarvan. Volgens Recourt is de Eerste Kamer in de zaak van de toeslagenaffaire onvoldoende losgekomen van de waan de dag en te veel meegegaan in de gedachte dat wetten die fraude moeten voorkomen stevig aangepakt moeten worden. "In de Eerste Kamer wordt veel gewerkt met toezeggingen van de regering, zo stuur je wetten bij. We hebben te weinig gelet of de toezeggingen wel worden opgevolgd", aldus Recourt. Een aanbeveling van het zelfonderzoek is dan ook dat de Eerste Kamer strakker moet controleren of toezeggingen nagekomen worden.
Een andere conclusie van het onderzoek is dat de Eerste Kamer niet goed genoeg kijkt of wetten passen in de samenleving. "Daar is in de loop der jaren wel verbetering in gekomen. Maar er was te weinig aandacht hoe wetten landen bij mensen waar die wetten voor bedoeld zijn." Zo luidt de daarop volgende aanbeveling om ieder jaar de Nationale ombudsman uit te nodigen.
Nu zijn in de toeslagenaffaire meermaals waarschuwingen van de Nationale ombudsman genegeerd. Volgens Recourt moet er daarom nu goed geluisterd worden. "Als dat niet gebeurd, hebben we een groot probleem."