Politiek
KRO-NCRV

Toch geen sprake van asielcrisis: 'Voortdurend op- en afschalen opvang is het probleem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toch geen sprake van asielcrisis: 'Voortdurend op- en afschalen opvang is het probleem'

Er wordt hard gewerkt aan een asielcrisiswet, liet minister-president Dick Schoof gisteren weten, maar die gaat er zeker vóór Prinsjesdag niet komen. Tot die tijd kan er nog geen officiële asielcrisis worden uitgeroepen, erkent minister Marjolein Faber inmiddels zelf ook. Maar hoe zit het nu precies met het asielbeleid en wanneer is iets een asielcrisis? "Dit wordt als zondebok gebruikt voor de daadwerkelijke problemen binnen ons land", zegt Frank Candel, bestuursvoorzitter Vluchtelingenwerk bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Eigenlijk was dit al een aangekondigde crisis, aangezien het al in het hoofdlijnenakkoord stond", zegt Spraakmaker Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies. "Als je dit verkondigt, moet je een wet of beleid hebben klaarliggen." Hiermee laat Faber wel horen wat er onder het volk gevoeld wordt, stelt Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep Brabant. "In mijn optiek deed zij een emotionele en onhandige uitspraak als minister en moet de journalistiek dit niet zomaar overnemen."

Opvangcrisis

Candel, bestuursvoorzitter Vluchtelingenwerk, ziet dat de emmer overloopt. "Dat is een politieke keuze", zegt hij. "Er is geen sprake van een asielcrisis, maar een opvangcrisis." De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft volgens de bestuursvoorzitter meerdere maatregelen genomen om de procedure van wachtlijsten te versnellen, maar die worden politiek afgekeurd. Ook benadrukt Candel dat er plannen klaarliggen voor de opvangcrisis, met korte- en langetermijnoplossingen. "Maar dat het kabinet die niet wil aannemen, is ook een politieke keuze."

Als het woord 'crisis' hard kan worden gemaakt, dan pas is er sprake van het opzetten van regelgeving om het probleem op te lossen, stelt Tineke Strik, Europarlementariër GroenLinks-PvdA en hoogleraar migratierecht Radboud Universiteit. "Het is alsof dit pact al geldt, maar dat is niet zo." Strik legt uit dat Nederland binnen de Europese Unie zich aan regelgeving rondom asielzoekers dient te houden.

Asielstop?

"Daarnaast is het mij nog geheel onduidelijk wat voor een regels en wetgeving er in die asielcrisiswet aan bod komen", zegt Strik. Er werd gesproken over een asielstop, terwijl het als Europees land je plicht is om een asielverzoek aan te nemen. "Dat moet te allen tijde worden aangenomen. De opvangcapaciteit werd steeds afgeschaald en centra gesloten, daar is het probleem ontstaan", stelt Strik. Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover deelt deze mening: "Het voortdurend op- en afschalen van asielzoekerscentra is een ontzettend duur model, maar wordt steeds doorgevoerd. Dit zorgt voor de crisissituaties."

Ter Apel

Klaas Buigel, fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Westerwolde en woonachtig in Ter Apel, ziet het probleem van op- en afschaling al jaren in de praktijk. "Het loopt over en dit creëert veel onveilige situaties, ook op het asielcomplex." Volgens Buigel zou er naast een asielwet ook een spreidingswet moeten komen. "Zodat het eens gladgestreken wordt hier. Dat we onaantrekkelijker als land moeten worden, lijkt mij evident", zegt Buigel. Volgens hem is de huidige aanpak niet duurzaam.

Bij luisteraar mevrouw Schappert loopt de emotie hoog op, volgens haar staan een boel Nederlanders naïef in deze kwestie. "Ga zelf eens een keer in die wijken kijken waar het uitpuilt. Dit wordt niet meer leefbaar, ook niet voor de nieuwkomers." Volgens haar zorgt de migratieproblematiek voor veel druk op de woning- en banenmarkt.

Daadwerkelijke problemen

"Als je wil spreken over een crisis, dan moet je daar onderbouwing voor hebben", zegt Schrover. "Voor Europa moet je laten zien dat je je best gedaan hebt. Dat is nu niet het geval."

Candel zegt erover: "De asielcrisis wordt als zondebok gebruikt voor de daadwerkelijke problemen die er in dit land zijn." Ook volgens de hoogleraar migratiegeschiedenis kan er niet worden gesteld dat asielmigratie de oorzaak is voor problemen als woningnood en druk op de banenmarkt.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie