Politiek
EO

'Nederland moet ook asielzoekers naar landen als Rwanda sturen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland moet ook asielzoekers naar landen als Rwanda sturen'

Geen asiel aanvragen in Europa, maar in Rwanda afwachten of je welkom bent. Het parlement van Groot-Brittannië stemde vannacht voor een wet die dit mogelijk maakt. Moet Nederland dat ook doen? Ja, zegt JA21-Kamerlid Joost Eerdmans. "Je kunt enorme winst boeken, ook voor de asielzoeker die niet meer door zoveel landen hoeft te reizen", zegt hij in Dit is de dag.

Het Verenigd Koninkrijk wil asielzoekers overplaatsen naar Rwanda - Nederland ook? (23 april 2024) - Dit is de Dag

Migratie is één van de belangrijkste dossiers aan de formatietafel. Alle vier de formerende partijen willen dat het aantal immigranten wordt verminderd. Volgens Eerdmans is de Britse Rwanda-wet ook voor Nederland nuttig. "Je mag geen vluchteling terugsturen naar onveilig gebied, dus je moet zoeken naar een land, wat mij betreft in Afrika, dat de Nederlandse standaard kan leveren", vertelt hij.

Over het specifieke land Rwanda is Eerdmans niet overtuigd. "Het heeft een regime dat stabiel is en democratisch gekozen, maar lokaal zijn er wel problemen". Hij noemt Zambia als voorbeeld van een land dat stabieler is. "Je moet afspraken maken met een land dat de asielprocedure overneemt. Dan heb je niet meer de druk op de asielketen."

Overigens lieten de vier partijen die nu formeren – PVV, VVD, BBB en NSC (toen nog in de hoedanigheid van de 'groep Omtzigt') – ongeveer een jaar geleden al weten wel interesse te hebben in overname van het Rwanda-plan.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT.

Wreed

Hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen, is geen voorstander van het plan. "Het is wreed, kostbaar en ineffectief", zegt hij. Groot-Brittannië wil voorkomen dat migranten in bootjes het Kanaal oversteken, maar dit beleid houdt het helemaal niet tegen, stelt hij: "Aan vluchtelingen die nu in Noord-Frankrijk zitten, is gevraagd of ze de overtocht naar Engeland nog gaan wagen, als ze weten dat ze op het vliegtuig naar Rwanda gezet kunnen worden. Iedereen zegt 'ja'. Mensen hebben kennissen in Engeland."

Hij wijst naar Australië, die asielzoekers naar bijvoorbeeld Papoea Nieuw-Guinea stuurde. Uit rapporten bleek dat dat niet bepaald vlekkeloos verliep, maar dat ook daar de bootjes maar bleven komen. "Pas toen de Australische marine ze ging onderscheppen, stopte het."

Een ander argument is prijs. Volgens Lucassen gaat Engeland ongeveer een ton per migrant betalen die naar Rwanda gaat. Het zal waarschijnlijk mede daarom gaan om "een paar honderd, maximaal duizend" migranten, zegt Lucassen.

Integreren

In plaats van mensen in Rwanda te laten zitten, kun je beter zorgen dat ze in Nederland beter integreren, vindt hij. "Je moet zorgen dat mensen snel een normaal leven kunnen opbouwen en dat gaat niet in Rwanda. Zorg dat mensen veel sneller vluchteling-af zijn en onderdeel zijn van onze samenleving." Dit hebben we ook nodig, zegt hij: "Europa is een demografisch krimpend continent."

Eerdmans blijft het een goed plan vinden en hij denkt dat in Europa meer landen dit soort oplossingen gaat omarmen. "Er is een kopgroep van landen die het van de rechterkant bekijken", sluit hij af.

Het Verenigd Koninkrijk wil asielzoekers overplaatsen naar Rwanda - Nederland ook?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie