Binnenland
KRO-NCRV

Tegen welke problemen lopen asielzoekers aan bij het zoeken naar werk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegen welke problemen lopen asielzoekers aan bij het zoeken naar werk?

Slechts twee procent van de asielzoekers heeft binnen een jaar werk. Daar moet verandering in komen, mede doordat de Raad van State heeft besloten dat asielzoekers voortaan meer dan 24 weken per jaar mógen werken. Daarnaast organiseren gemeenten initiatieven om dit te bevorderen. Maar waar lopen asielzoekers in hun zoektocht naar werk tegenaan? Nienke Meijer, de Minister van Oplossingen, vertelt erover bij Spraakmakers.

Minister van Oplossingen over asielzoekers aan het werk

Het Centraal Orgaan opvang voor Asielzoekers (COA) doet een "voorselectie" van asielzoekers die bepaalde talenten hebben. Deze personen worden vervolgens uitgenodigd voor een gesprek met een job hunter, waarna de job hunter op zoek gaat naar werkgevers waar zij makkelijk een baan kunnen vinden, legt Cor Staal, wethouder in Assen, uit.

Issues

Gemeenten hebben een wettelijke plicht om statushouders te helpen met hun inburgering, waar een baan ook bij hoort. Maar voor asielzoekers geldt dat niet. "Op het moment dat iemand nog geen status heeft, dan moet hij een tewerkstellingsvergunning krijgen. Dat is een een belangrijk probleem, want dat duurt een een aantal weken", legt Cor uit. "En dan moet er een BSN-nummer komen. Dat is een probleem. En natuurlijk heb je nog de de taalbarrière en ook de culturele barrière die er soms is."

'Ze willen graag aan de slag'

Dat is niet alleen ingewikkeld voor de asielzoeker, ook werkgevers vinden het gedoe "omdat ze niet weten wanneer hun werknemer kan komen." Mohamed Abdi is jobcoach en helpt zowel statushouders als asielzoekers aan werk. "Ze vervelen zich", zegt Abdi. "Het gaat vaak om jonge mannen tussen de 25 tot 45 jaar en ze willen gewoon heel graag aan de slag. En vaak maakt het niet eens uit waarin."

Ingewikkelde procedures

Volgens Abdi zijn vooral horecabedrijven, plekken waar seizoenswerk is en logistieke bedrijven geïnteresseerd in deze werknemers. "Wat je ziet is dat eigenlijk alle instanties aangeven dat de procedures gewoon ingewikkeld en lang zijn", vult Meijer aan. "Ik weet dat bij het UWV een heel traject gestart is nu om die tijd echt te verkorten naar twee weken en dat is denk ik essentieel."

Bescherming

De procedures moeten eenvoudiger, stelt Meijer ook. Tegelijkertijd is de tewerkstellingsvergunning er ook ter bescherming van de asielzoeker. "Er wordt goed gekeken of ze niet worden uitgebuit en of de werkomstandigheden echt kloppen. Dus daarvoor is het heel goed", erkent Meijer. "En voor werkgevers is het er om de zekerheid te hebben dat iemand die bij hen in dienst komt, ook bij hen in dienst kan blijven."

Overplaatsing

Wat het ook lastig maakt voor asielzoekers, is dat ze vaak van het ene centrum naar het andere centrum worden gestuurd, waardoor hun baanzekerheid ook afneemt. Daar gaat het COA nu wat aan doen wanneer er een overplaatsing is. Meijer stelt ook voor dat werkgevers met een landelijk netwerk hierin kunnen helpen, door bijvoorbeeld dezelfde baan aan te bieden in een andere regio.

Wachttijd

Staal stelt voor om de wachttijd ook te benutten, bijvoorbeeld door asielzoekers taalcursussen of stages aan te bieden. De "angst voor verdringing" is volgens Staal eentje uit het verleden. "Als je ziet hoe groot de nood is bij werkgevers en hoe graag ze mensen aan willen nemen en hoeveel vacatures er zijn, dan is het een heel irreële angst die alleen op papier of in de hoofden van mensen bestaat. Er is genoeg werk voor iedereen." Volgens Meijer is het vooral tijd om alle losse partijen, zoals het UWV, de gemeente en werkgevers, samen te laten werken.

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie