Politiek
KRO-NCRV

Hoe ziet toekomst van Europa eruit? 'Misschien niet rooskleurig, maar komen er sterker uit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet toekomst van Europa eruit? 'Misschien niet rooskleurig, maar komen er sterker uit'

Hoe sterk is de Europese Unie nog? En hoe zorgen we ervoor dat we ons staande kunnen houden in internationaal turbulente tijden? Maar ook: hoe gaat Europa eruitzien wanneer Trump weer president is in de Verenigde Staten? Thomas Huttinga, auteur en docent Europees recht aan de Universiteit Utrecht, vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Huttinga voelt de Europese Unie de "urgentie" nu Trump weer aan de macht komt in de Verenigde Staten. Dat heeft voor een groot deel te maken met de oorlog in Oekraïne. "Europa geeft meer uit aan Oekraïne dan de VS, maar we zijn wel afhankelijk van de VS", aldus Huttinga.

Gewapende vrede

Bovendien is het een "terechte waarschuwing" voor de EU, stelt Huttinga. Er kan namelijk een hoop veranderen wanneer Trump op 20 januari weer president is, bijvoorbeeld als hij de voorgestelde importheffingen doorvoert. Maar ook zijn voornemen dat de NAVO-landen meer moeten bij te dragen aan defensie. "Er wordt nu eigenlijk gesproken van een gewapende vrede."

Hypotheek op de toekomst

De VS heeft namelijk het defensiebeleid namens Europa opgepakt, waardoor de NAVO-landen nog maar nauwelijks met defensie bezig waren, zegt Huttinga. "Dat is de kracht van de EU. Als het nodig is, is er veel mogelijk." Niet ieder EU-lid zal daaraan meewerken, verwacht Huttinga, maar denkt ook dat het "menens" zal zijn in Europa. "Het is een hypotheek op de toekomst, we weten niet wat er daarna gaat gebeuren."

Mochten de Amerikanen hun Europese steun intrekken, moet de EU naar schatting 500 miljard investeren in defensie. "Het gaat daarbij ook over het tonen van eenheid. Dat moment zit er steeds meer aan te komen, we moeten als een eenheid staan. Daar vraagt de tijd nu om", stelt Huttinga.

Gezamenlijke schulden

Ook de Europese economie moet groeien. Naar schatting moet er 800 miljard geïnvesteerd worden. "Dat vraagt om een andere positie van ons kabinet", zegt Huttinga. Kabinet-Schoof wil namelijk juist bezuinigen en minder afdragen aan de EU. Huttinga stelt voor dat Europa met "gezamenlijke schulden" moeten gaan werken. "Daar is Nederland geen fan van", weet de auteur.

Paradox

"We moeten niet alleen maar nee zeggen, maar ook zeggen dat het anders moet", gaat Huttinga verder. "De paradox van internationale verbondenheid is dat we veel van elkaar leren, maar we zijn er ook bang voor. We willen ons afschermen van die grote instabiliteit. We moeten daarmee gaan leven. Hoe kan de EU ons beschermen? We moeten als Europeaan leren denken."

Vrijheden

Aan de ene kant zijn we in Nederland pro-Europees omdat we van de vrijheden houden, zoals vrije overgang van land naar land, maar aan de kant is er ook een anti-EU-sentiment. "We moeten meer uitleg krijgen over wat de EU precies doet", stelt Huttinga voor. "We moeten de mensen mee hebben in hun hart en hoofd, maar ook het er meer over hebben dat de toekomst er misschien niet rooskleurig uitziet. We komen hier sterker uit, net als bij vorige crises."

En hoe zou dat kunnen worden bewerkstelligd? "Ik denk dat we een Europees mediakanaal nodig hebben, op andere mensen uit andere Europese landen moeten kunnen stemmen tijdens de verkiezingen, we moeten Europa verbinden, bijvoorbeeld met treinen. We moeten meer verbonden raken, we zijn nu eenmaal verbonden", concludeert Huttinga.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie