Binnenland
KRO-NCRV

Meer geld naar Defensie om 'afschrikwekkend' over te komen? 'Europa is onveiliger geworden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer geld naar Defensie om 'afschrikwekkend' over te komen? 'Europa is onveiliger geworden'

Als het aan Mark Rutte ligt, gaat er een groter deel van de begroting in Nederland naar Defensie. De secretaris-generaal van de NAVO stelt dat de norm van 2 procent van het nationaal inkomen onvoldoende is om veiligheid in de toekomst te garanderen. "Als je geen oorlog wil, bereid je dan voor op oorlog. Je moet afschrikwekkend zijn", zegt Hans Huigen, directeur van NIDV, bij Spraakmakers.

"Het zal ongetwijfeld effect hebben op je welvaartsbeleving, maar daar staat tegenover dat je wel veilig bent", aldus Rutte in een interview aan De Telegraaf. Uit documenten die RTL Nieuws heeft opgevraagd blijkt ook nog eens dat het ministerie van Defensie voor het eerst in bijna 30 jaar in kaart heeft gebracht wat er allemaal bij komt kijken als Nederland de actieve dienstplicht weer zou invoeren. De krijgsmacht zou daar nog lang niet klaar voor zijn, meldt RTL Nieuws.

Voorschot

Volgens Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, neemt Rutte met deze uitspraken een "voorschot" op een discussie die in de NAVO gevoerd zal worden. "Het is in Europa onveiliger geworden, er moet meer bij", zegt Van Zoest over de huidige 2 procentnorm. De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump roept al langer dat die 2 procent omhoog moet. "Het zal een vervolg krijgen bij het aantreden van Trump", denkt Van Zoest.

Tandje bij

Trump zal gaan kijken of de verhouding van de inbreng van de NAVO-landen "gelijkwaardig" genoeg is, aldus Van Zoest. "Hij heeft een punt. Die afspraken van 2014 waren echt van een andere tijd." De directeur van de Atlantische Commissie meldt dat er "een tandje" bij moet. Ook Hans Huigen, directeur van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), zegt dat het "nodig" is dat er meer geld naar Defensie gaat.

Afschrikwekkend

En dat betekent ook dat geïnvesteerd moet worden in defensiemateriaal, aldus Huigen. "Als je geen oorlog wil, bereid je dan voor op oorlog. Je moet afschrikwekkend zijn." Gwende Nielen, voormalig luitenant-kolonel bij de Landmacht, vindt dat er juist geïnvesteerd moet worden in cybersecurity en de "menselijke kant" van oorlogsconflicten. "We moeten meer aan preventie doen."

Menselijke kracht

Mart de Kruif, voormalig militair en luitenant-generaal bij de Landmacht, zegt dat Europa met "politieke en economische kracht" hun doelen wil bereiken, maar landen als Rusland en China de "menselijke kracht" daarvoor inzetten. "De wereld is anders geworden sinds de oorlog in Oekraïne. De realiteit overvalt ons, daar moeten we naar handelen."

Negatieve uitgave

"Veiligheid is een soort negatieve uitgave. Je geeft geld uit om kosten of iets heel slechts te voorkomen, het is een soort verzekeringspremie", zegt Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van Economisch Statische Berichten. Daarom moet er een "dreigingsanalyse" komen om te bepalen of er wel genoeg geld naar Defensie gaat.

Discutabel

"Er is maar een klein vonkje nodig voor oorlog. We moeten ons voorbereiden. Die 2 procent is moeilijk te behalen, we zullen de riem strakker moeten trekken. Maar het is voor onze veiligheid", reageert luisteraar Ram Rambaratsingh. Beller Willem de Haan vindt dat er juist minder geld naar Defensie moet. "Oorlog zou een oplossing zijn voor vrede, maar dat vind ik discutabel. Grote problemen kunnen anders opgelost worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie