Segers over wantrouwen in politiek: 'Het gaat te veel over politici en te weinig over politiek'
- Nieuws
- Segers over wantrouwen in politiek: 'Het gaat te veel over politici en te weinig over politiek'
Het vertrouwen in de politiek en politici is sinds de crisisjaren van 2012-2016 niet zo laag geweest. Zo daalde vorig jaar het vertrouwen in de Tweede Kamer fors, van 53% naar 35% volgens het CBS. Het vertrouwen moet snel worden hersteld, vinden Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Laurens Dassen (Volt). En dan in de eerste plaats door de Tweede Kamer. De twee partijleiders maken zich grote zorgen over het afnemende vertrouwen van de kiezer en vertellen in De Nieuws BV over de oplossingen die zij voor ogen hebben.
Video niet beschikbaar
Ondanks dat de twee tot verschillende partijen behoren, waarvan een bij een coalitiepartij en de ander bij een oppositiepartij, hebben Segers en Dassen zich gevonden in een gemeenschappelijk doel, namelijk het vergroten van het vertrouwen in de politiek. Dassen: "Wij zijn beide de politiek ingegaan met grote idealen, we willen het Nederland van de toekomst vormgeven." Segers vertelt wat er op het spel staat: "Als het systeem niet werkt, staat alles op het spel." Dit vertrouwen heeft door verschillende oorzaken deuken opgelopen, zegt Dassen.
'Een armetierige parodie van onszelf'
Zo liet Dassen aan de Volkskrant weten dat 'de debatten over hele en halve onwaarheden' van ministers die 'de controle in de Kamer lijken te zien' als 'hinderlijke onderbreking van hun belangrijke werk.' Volgens Dassen is de sms-gate van Rutte hier een goed voorbeeld van. Het gedrag van ministers en de premier heeft volgens Segers ook direct invloed op het dalende vertrouwen in de politiek. "Die debatten zijn de oorzaak."
De fractievoorzitters zien dat er in de media veel aandacht is voor relletjes in de Kamer en dat er minder aandacht is voor inhoudelijke discussies. Segers: "Ik denk dat onze voorstellen kunnen helpen om echt van die incidenten af te gaan, om het niet meer over de ophef van de dag te hebben, maar om het echt over het Nederland van morgen te hebben."
Segers wil meer aandacht in de Tweede Kamer voor inhoudelijke discussies over fundamentele onderwerpen. "Als het werk van een parlementariër nu is: ik sla ’s ochtends de krant open en dat bepaalt wat mijn aanvraag is bij de regeling om vervolgens een spoeddebat te hebben, waar de krant dan weer over kan schrijven, dan zijn we echt een armetierige parodie van onszelf", stelt Segers.
Meer zetels en maandelijks een beleidsdebat
Een uitbreiding van de Tweede Kamer naar 200 zetels is volgens Segers en Dassen een mogelijke oplossing. Segers geeft aan dat het uitbreiden van het aantal zetels nodig is omdat we een grotere bevolking hebben: "We hebben een veel complexere samenleving dan bijvoorbeeld 70 jaar geleden. En wij hebben Europees gezien een klein parlement. De Nederlander krijgt weinig waar voor zijn stem."
Verder moet de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer beter geregeld worden en willen ze minstens een keer per maand een debat over beleid. Segers: "Zoals de relatie met China, de veiligheid van Europa. Daar moeten we het over hebben. Het gaat teveel over politici en te weinig over politiek."