Politiek
WNL

Fred Teeven over kabinet-Schoof: 'Het kan zomaar 2,5 jaar duren voordat het valt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fred Teeven over kabinet-Schoof: 'Het kan zomaar 2,5 jaar duren voordat het valt'

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven spreekt zijn vertrouwen uit in het aankomend kabinet Schoof I, maar verwacht niet dat zij de hele rit uitzitten. "Dit kabinet kan zomaar tweeënhalfjaar zitten voordat het valt", zegt bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Teeven mag zich in november de nieuwe voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer (KVN) noemen. Dat betekent dat hij zijn werkzaamheden als buschauffeur, wat hij nog zo'n twee keer per maand doet, naast zich neerlegt. "Ik zal niet meer stoppen bij de bushalte", lacht hij.

'Ze houden het langer vol dan Rutte IV'

Waar Teeven zijn ritten altijd afmaakte als buschauffeur, zal het kabinet Schoof I dit in zijn ogen waarschijnlijk niet lukken. Desondanks laat hij zich positief uit over het kabinet, dat morgen beëdigd worden. "Ik ben heel enthousiast over dit kabinet. Als je kijkt naar de verkiezingsuitslag, had je geen andere keuze."

Teeven nam zelf deel aan Rutte II, een kabinet dat maar liefst vijf jaar lang regeerde. Dat gaat Schoof I niet lukken, denkt Teeven. "Dit kabinet kan zomaar twee, tweeënhalfjaar zitten voordat het valt. Ik denk dat zij het langer uithouden dan Rutte IV."

Tegenspraak

Alle nieuwe ministers en staatssecretarissen moeten volgens Teeven goed samenwerken met de ambtenaren op het departement. "Je moet mensen altijd respecteren en betekent wat mij betreft dat je ambtenaren in hun waarde laat en dat je je laat tegenspreken."

Als een minister van een bepaalde regeling af wil en een ambtenaar gaat daar tegenin, moeten je dat als bewindspersoon toelaten, vindt de oud-VVD'er. Tegenspraak betekent volgens Teeven niet dat de "de ambtenaren niet loyaal zijn en dat ze niet willen helpen". Van tegenspraak wordt het "alleen maar beter".

Fred Teeven (voormalig VVD-staatssecretaris): 'Dit kabinet gaat het langer uithouden dan Rutte IV' (1 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie