Achtergrond
WNL

Voormalig minister Sander Dekker over zijn ongeluk: 'De val raakt me nog steeds'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig minister Sander Dekker over zijn ongeluk: 'De val raakt me nog steeds'

Voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker draagt nog steeds de littekens met zich mee die doen herinneren aan de zware val uit 2022. Ondanks deze littekens zet hij liever een punt achter de zaak: "Het wordt slepend zo", aldus Dekker in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

De val in de Haagse Duinen in 2022 kan voor Dekker een 'keerpunt' in zijn leven worden genoemd. Terwijl Dekker op zijn fiets van een klein heuveltje afraasde, zou een vrouw hem bij zijn arm hebben gepakt. Drie dagen later werd Dekker wakker in het ziekenhuis. "Mijn eerste vage herinnering na de val waren die in het ziekenhuisbed. Vrienden en familie stonden met een betraand gezicht naast me." De voormalig minister had in mijn elk lichaamsdeel wel een bot gebroken en had een zware hersenschudding. "Ik maakte me vooral druk over de schade aan mijn hoofd. Zo'n klap op je hoofd verandert je als mens en ik kan alleen maar beamen dat dat ook zo is."

Rechtszaak

Niet alleen een maandenlange revalidatie startte na die ontwaking in het ziekenhuisbed, ook een rechtszaak tegen de vrouw die hem ten val zou hebben gebracht ging van start. De vrouw hing een taakstraf, celstraf en schadevergoeding van tienduizenden euro's boven het hoofd. In mei werd ze vrijgesproken van enige verdenking. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt daar geen genoegen mee en is tegen de vrijspraak in beroep gegaan. "Ik had er liever een punt achter gezet. Het blijft maar duren zo", aldus Dekker.

Lijdend voorwerp

In principe heeft Dekker niets meer te maken met de zaak. "Formeel is het een zaak van de staat, maar het gaat over mij. Ik ben letterlijk het lijdend voorwerp in deze zaak geworden." En dat geeft Dekker als voormalig minister voor Rechtsbescherming 'een gek gevoel'. "Het is heel raar om dit zelf mee te maken. Rationeel kun je nadenken over de rol van het slachtoffer in een rechtszaak, maar het is toch intens als je het als slachtoffer zelf meemaakt." Dekker vervolgt: "Wat er is gebeurd, kan me nog steeds erg diep raken".

Wanneer het hoger beroep dient tegen de vrouw die hem mogelijk liet vallen, is nog niet bekend.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie