Binnenland
WNL

Gaan we straks vaker officieren van justitie in kleurrijke toga’s zien?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we straks vaker officieren van justitie in kleurrijke toga’s zien?

Officieren van justitie hijsen zich normaalgesproken in een zwarte toga. Bij het Openbaar Ministerie van Noord Nederland gooien ze iets meer kleur in de mix. Zwarte toga's maken plaats voor fel rode, blauwe en groene toga's. Daarom behandelt Het Misdaadbureau van Omroep WNL de volgende vraag in de Misdaadlijn: is kleur het nieuwe zwart voor het OM?

Video niet beschikbaar

Het is niet zo dat het Openbaar Ministerie dacht: hé, wat is zwart toch saai, laten we wat meer kleur toevoegen aan onze kleding. Het OM Noord Nederland kiest voor een kleurrijke toga, omdat het wil bijdragen aan de discussie over diversiteit en inclusiviteit. Het heeft tevens tot doel om de scheidslijn binnen het OM te vervagen tussen de mensen wie wel en wie niet een toga draagt.

'Toga is van iedereen'

"De toga bij ons op het parket is van iedereen", vertelt Diederik Greive, Hoofdofficier van Justitie van het parket Noord Nederland, in Het Misdaadbureau. "Van de officier die met een zwarte toga op de zitting staat, tot de logistiek medewerker en de collega die bij het klantencontactcentrum zit."

De officieren staan altijd in de spotlights tijdens een zitting, maar Greive benadrukt dat het een team effort is. "De toga's worden ook gedragen door niet-officieren", vertelt hij.

Overigens zullen de officieren tijdens een zitting altijd een zwarte toga blijven dragen, om daarmee ook neutraliteit uit te stralen en om aan te tonen dat ze recht doen zonder persoonlijke voorkeuren. Daarmee hebben de kleurrijke toga's voornamelijk een symbolische waarde volgens Greive.

Misdaad is ook kleurrijk

Daarnaast verwijzen de kleuren van de toga's naar kennis, ervaring en talent. "Dat hebben wij nodig om de misdaad te bestrijden. Misdaad is natuurlijk ook heel kleurrijk en dat moet je begrijpen om het ook aan te kunnen pakken."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie