Hoe Diederik Samsom de Green Deal van de EU door een pandemie loodste
- Nieuws
- Hoe Diederik Samsom de Green Deal van de EU door een pandemie loodste
Wie aan de Green Deal van de EU denkt, ziet vaak Frans Timmermans voor zich. De vice-voorzitter van de Europese Commissie was veelvuldig te horen over het plan om Europa te verduurzamen. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat achter de schermen een andere bekende uit de Nederlandse politiek meewerkte: Diederik Samsom.
Samsom werkt als kabinetschef voor Timmermans. "Dat is echt een Brusselse ambtenarenbaan in de schaduw", legt correspondent Tijn Sadée uit in Met het Oog op Morgen. "Toen hij die baan aannam, vroegen wij ons als journalisten wel af of het wat voor hem zou zijn - een raspoliticus. Maar hij is enorm gegroeid in de rol."
In die rol is het dan ook niet gebruikelijk om met media te spreken. Dat laat Samsom vooral over aan Timmermans. "Maar voor nu, zo op het einde van het jaar, wilde hij wel een uitzondering maken."
Pandemie
Het plan voor de Green Deal ontstond al ver voordat het coronavirus de wereld platlegde. "Samsom wilde voorkomen dat het plan ondergesneeuwd zou worden door de pandemie." Dus ging de kabinetschef op zoek naar een alternatief.
"We hebben naar de Green Deal gekeken en alles wat werkgelegenheid of groei kon opleveren eruit gelicht, naar voren gehaald en het zo gepresenteerd als centraal onderdeel van ons herstelplan", vertelt Samsom aan Sadée. "Banen creëren en bijvoorbeeld de energierekening van lage inkomens omlaag halen, dat is in deze crisis ook belangrijk."
Voorbeeldfunctie
En zo kwam er een nieuwe versie van het plan op tafel. "Het is duidelijk dat Samsom hoopt dat andere landen volgen. Hij zei ook: het is gedeeltelijk ook mazzel hebben. En hij ziet signalen dat het ook gaat gebeuren, bijvoorbeeld nu Joe Biden als president van plan is om het Klimaatakkoord van Parijs weer te ondertekenen", aldus Sadée.
En daarvoor sluit Samsom ook opties waar hij voorheen fel op tegen was, niet direct uit. "In Afrika groeit de bevolking de komende 50 jaar. Steden waar we nog nooit van gehoord hebben, krijgen 70 miljoen inwoners of meer. Die hebben misschien wel energiebronnen zoals kernenergie nodig." Maar voor Europa? "Wij kunnen onze energie op een andere manier verduurzamen."
OOG Brussel
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.