Joris Luyendijk somber over VS: 'Trump is bezig met een fascistische staatsgreep'
- Nieuws
- Joris Luyendijk somber over VS: 'Trump is bezig met een fascistische staatsgreep'
Sinds 1945 garanderen de Verenigde Staten onze veiligheid, maar onder Trump doen ze dat niet meer. Sterker nog, misschien ontwikkelen ze zich op den duur wel tot onze vijand. Dat zegt schrijver Joris Luyendijk in De Ongelooflijke Podcast. "Dit is groter dan de val van de muur, zegt hij.
De val van de muur leidde het einde in van de communistische wereld, maar voor onze veiligheidspositie was het niets meer dan het wegvallen van een vijand. "Nu valt onze bescherming weg," zegt Luyendijk in de podcast.
#239 - 'De VS heeft ons verraden, nu moeten we serieus worden' (met Joris Luyendijk en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast
Luyendijk is somber over de toekomst van de Verenigde Staten. Hij denkt dat Trump en zijn bondgenoten koste wat het kost aan de macht zullen blijven. Als argument geeft hij het intrekken van de beveiliging van voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton, die in Iran op een dodenlijst staat. Inmiddels keerde Bolton zich tegen Trump en werd zijn beveiliging door de overheid ingetrokken. "Dit soort dingen doe je alleen als je denkt dat jij en je bondgenoten aan de macht blijven. Ik vraag me echt af waar je je hoofd moet steken om te denken dat dit nog goedkomt."
De schrijver legt een vergelijking met Nederland: "Stel dat we in Nederland zeggen: als Wilders straks uit de regering gaat, trekken we zijn beveiliging in. Jammer voor jou, dan regel je het zelf maar. Dit is het niveau!" zegt hij. Volgens hem is dit de reden dat mensen als Obama en Hillary Clinton nu niet tegen Trump ingaan. "Ze zijn doodsbang!"
Luyendijk schuwt grote woorden niet. Hij zegt dat er sprake is van een 'fascistische staatsgreep'. Het feit dat veel van de mensen die begin 2021 het Capitool bestormden nu worden vrijgelaten, is daar ook een voorbeeld van, vindt hij.
"Ik vraag me echt af waar je je hoofd moet steken om te denken dat dit nog goedkomt"
Gouden kans voor Europa
Nu Amerika niet meer zal instaan voor onze veiligheid, biedt dat wel kansen voor Europa, vindt Luyendijk. "Donald Tusk (de premier van Polen, red.) zei onlangs: waarom vragen 500 miljoen Europeanen hulp aan 350 miljoen Amerikanen in hun strijd tegen 150 miljoen Russen? We hebben het idee geïnternaliseerd dat we het zelf niet kunnen, dat we de Amerikanen altijd nodig hebben, terwijl bijvoorbeeld ASML dingen maakt die Amerikanen niet kunnen maken. We hebben een aantal bedrijven in die categorie. Dit is een unieke kans."
En dat gaat ook goed, zegt Luyendijk. "Als Europa zijn we heel erg goed bezig! Het gaat heel anders dan bij de Eurocrisis: daar werd eindeloos overlegd over hoe het geld geregeld moest worden. Nu hebben de Duitsers gewoon gezegd: we betalen de helft. Daarmee is het geregeld. Pats pats pats."