Politiek
NOSNTR

Bouwend Nederland over stikstof: 'Dit is geen probleem van de regels, maar er is gebrek aan aanpak'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwend Nederland over stikstof: 'Dit is geen probleem van de regels, maar er is gebrek aan aanpak'

Vanochtend oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Staat onmiddellijk meer maatregelen moet nemen om de stikstofuitstoot te beperken. Ook moet de Staat meer prioriteit geven aan de kwetsbaarste Natura 2000-gebieden in Nederland. Greenpeace had de zaak over stikstof aangespannen om concreet beleid af te dwingen na "het stelselmatig wegkijken van het stikstofprobleem".

Video niet beschikbaar

De stikstofcrisis zorgt al jaren voor veel discussie in de politiek en daar buiten. Politiek verslaggever Lars Geerts inventariseerde de reacties van de verschillende politieke partijen op de uitspraak en ziet een duidelijke scheidslijn in het kabinet: "Binnen de coalitie staan de BBB en de PVV recht tegenover de VVD en NSC."

Ander meetinstrument

De BBB wil dat de methoden worden aangepast, maar daar zitten juridische haken en ogen aan. Geerts: "In het regeerprogramma staat dat ze willen dat de manier waarop stikstof gemeten wordt anders gaat en dat de doelen aangepast worden, maar alleen als dat juridisch kan. Tot nu toe heeft nog geen enkele rechter gezegd dat het oké is." Minister van Landbouw, Femke Wiersma (BBB), moet dan ook tegen haar eigen partij zeggen dat ze haar best doet, maar dat het niet zeker is of het lukt. Wiersma: "Als ik kijk naar de gehele uitspraak van de rechter dan is hij wel zeer kritisch, dan betwijfel ik of het tot een andere uitspraak geleid had." Geerts noemt de kans dat de rechter meegaat in het veranderen van de regels "niet heel groot". Er wordt deze week een ministeriële commissie ingesteld, zij moeten een oplossing bedenken.

Too little, too late

Ondertussen is er voor betrokken sectoren, bijvoorbeeld voor de woningbouwsector, nog veel onduidelijk. Visser had al het "angstige vermoeden" dat dit de rechterlijke uitspraak zou worden. Hij is realistisch over het stikstofprobleem en hoopt op een duidelijke en daadkrachtige aanpak van de overheid: "Welke rechterlijke uitspraak er ook zou komen, het stikstofprobleem is er en het probleem gaat niet weg door een rechterlijke uitspraak." Hij en zijn achterban zien al jaren met lede ogen aan dat er te weinig gebeurt op het gebied van stikstof en dat de problemen daar als maar mee verergeren. "De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft al 17 landelijke projecten stil moeten zetten door de stikstofproblematiek." En dat terwijl het kabinet elk jaar 100.000 woningen wil bouwen, maar daarvoor is stikstofruimte nodig benadrukt Visser: "De woningbouw heeft grote locaties nodig, daar moeten mensen naartoe kunnen, met de auto en de fiets. Daar heb je stikstofruimte voor nodig. Als we willen bouwen, dan moeten dat woonwijken zijn die toekomstgericht zijn, waarin met de natuur samengewerkt wordt."

Regels

Visser is het oneens met de stelling van de BBB. "Het is geen probleem van de regels, maar een probleem van gebrek aan aanpak voor de vermindering stikstofuitstoot" zegt hij. Visser is blij dat premier Schoof het initiatief heeft genomen om de ministers bij elkaar te zetten en hoopt dat er dan ook snel wat gaat gebeuren. "Het hoeft geen maanden te duren, we hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er liggen al genoeg voorstellen. Het moet nu een keertje gedaan worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie