Joost Eerdmans (JA21) wil debat over toenemende agressie tegen hulpverleners: 'Zeer serieus probleem'
- Nieuws
- Joost Eerdmans (JA21) wil debat over toenemende agressie tegen hulpverleners: 'Zeer serieus probleem'
Joost Eerdmans wil dat de Tweede Kamer in debat gaat over de jongste cijfers over agressie tegen hulpverleners. Uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met Het Misdaadbureau blijkt namelijk dat 92 procent van de hulpverleners in 2022 agressie of geweld meemaakte. "Een zeer serieus probleem", noemt de JA21-fractievoorzitter het. "Ik vind het zeker een debat waard, met goede vragen aan de minister en overleg met de collega’s."
Video niet beschikbaar
Bijna 60 procent van de respondenten maakte elke maand, elke week of dagelijks geweld mee. "Het is een ongelofelijk vreemd en bizar fenomeen", zegt Eerdmans. De agressie komt in de meeste gevallen voort uit psychiatrische stoornissen, maar ook onenigheid over het behandelplan, het gebruik van drank en drugs, coronaregels en lange wachttijden liggen aan de grondslag van de incidenten. Eén op de tien hulpverleners geeft aan dat complottheorieën aanleiding vormden voor agressie.
Dinsdag 17 januari komt de Kamer terug van reces. Een dag later, op 18 januari, is er een debat over geweld tegen hulpverleners. De voorman van JA21 zou dit onderwerp dan willen behandelen, zo zegt hij tegen de redactie van Het Misdaadbureau. Ook VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil wil deze cijfers meebrengen naar het debat.
'Laat die mensen een jaar meelopen'
Zelf heeft hij ook zijn ideeën hoe om te gaan met mensen die agressief zijn tegen hulpverleners: "Laten we mensen die dat doen (als het niet gaat om iemand met een psychische stoornis, red.) maar eens een jaar lang elke week met de ambulance meegaan waar het kan, of op een zorginstituut meekijken, naar de impact van dat soort gedrag en hoe belangrijk het werk is wat ze doen."
Gerelateerde podcast
Het Misdaadbureau
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.