Binnenland
WNL

Wordt er goed gezorgd voor politiehonden- en paarden? 'Het zijn onze collega’s'

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt er goed gezorgd voor politiehonden- en paarden? 'Het zijn onze collega’s'

Hoe zit het met het welzijn van politiehonden en paarden? Ook deze dieren maken, net als hulpverleners zelf, regelmatig geweld en stressvolle situaties mee. Dat vraagt luisteraar Sandra Brouwer zich deze week af, en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.

Video niet beschikbaar

"Ik ben het er helemaal mee eens dat hulpverleners beschermd moeten worden, en dat het geweld tegen hulpverleners echt belachelijk is. Maar daarnaast maak ik me ook best zorgen over het welzijn van de dieren die worden ingezet", stuurde Brouwer via de WNL Misdaadlijn. "Ik snap dat ze allemaal opgeleid zijn, maar het blijven ook beestjes die het misschien nog minder goed kunnen relativeren wat er allemaal gebeurt als de hulpverleners zelf."

Geen paarden tijdens de jaarwisseling

Politiepaarden worden in ieder geval niet ingezet tijdens de jaarwisseling. Dit omdat de dieren vooral bruikbaar zijn om grote groepen mensen in juiste banen te leiden, zoals bij voetbalwedstrijden. Dit is tijdens de jaarwisseling in veel mindere mate nodig.

Politiehonden worden wél ingezet tijdens de jaarwisseling. Maar de politie benadrukt dat beide dieren heel goed getraind en opgeleid worden om tegen vuurwerkknallen te kunnen. Eens in de zoveel tijd krijgen de dieren een soort 'examen' om te kijken of ze dit soort werkzaamheden nog wel kunnen doorstaan. Als ze dit niet halen, worden ze ook niet ingezet.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

'Het zijn onze collega's'

Politiecommissaris Henk van Dijk, te gast bij Het Misdaadbureau, heeft in ieder geval de indruk dat er met de beste zorg met de politiedieren omgegaan wordt. "Het zijn onze collega’s, kun je wel zeggen. Ze worden heel goed getraind en gemonitord of ze dit werk ook kunnen doen." Hij zou dan ook niet willen zeggen dat het werk 'zielig' is voor de dieren, zo geeft hij aan. "Ze zijn buitengewoon waardevol voor de politie."

Naast paarden en honden heeft de politie een aantal jaar geleden ook geëxperimenteerd met andere dieren. Zo zijn zeearenden ooit ingezet voor het onderscheppen van drones. "Maar daar zijn ze mee gestopt, want de vraag naar roofvogels wat niet zo groot, en het trainen van de dieren was complexer en duurder dan verwacht", legt onderzoeksjournalist bij WNL, Noa van Oostrom, uit.

Ook heeft de politie geprobeerd met speurratten te werken. Het plan was om deze illegaal vuurwerk of menselijke botresten te laten opsporen. "Maar volgens de politie bleek het niet werkbaar om de ratten operationeel te krijgen, omdat ze niet oud genoeg worden en dus niet ingezet kunnen worden voor langere periodes."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie