'Oplossing tegen burn-outs politici? Ruim 100 extra Kamerleden!'
- Nieuws
- 'Oplossing tegen burn-outs politici? Ruim 100 extra Kamerleden!'
Om het aantal burn-outs bij politici te verlagen, moet het aantal Kamerleden omhoog, vindt politicoloog Simon Otjes van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. "We zijn hier veel te zuinig in geld aan de politiek uitgeven, gezien het belang dat we hechten aan controle", zegt hij in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
De lijst van politici met burn-outs wordt steeds langer. Op dit moment zitten Kamerlen Pieter Omtzigt en Harry van der Molen (beiden CDA) overspannen thuis en wordt ook staatssecretaris Bas van 't Wout (VVD) vervangen. Eerder werden onder andere Rens Raemakers (D66) en Zihni Özdil (GroenLinks) getroffen. Die laatste noemde het een "burn-outfabriek".
Oud-VVD-Kamerlid Arno Rutte herkent de hoge werkdruk. Hij stopte in 2019 als Kamerlid. "Het was gewoon op", vertelt hij in Dit is de Dag. "Ik was het moment van burn-out voor, maar ik weet niet of ik er heel ver vanaf zat." Het is vooral lastig om je rust te pakken, zegt hij: "Je hebt constant het gevoel 'aan' te staan, alert te moeten zijn. Dat was een soort permanente onderstroom waarop je wordt voortgedreven." Volgens zijn vrouw was hij er constant mee bezig.
Te kleine fracties
Politicoloog Otjes verbaast het niet. "Kamerleden hebben enorme portefeuilles. Ze moeten heel veel volgen." De gemiddelde Kamerfractie is met acht zetels erg klein, waardoor Kamerleden gemiddeld twee ministers moeten volgen. Hij pleit voor meer Kamerleden, zodat er kleinere portefeuilles komen. Als hij zou mogen kiezen, zouden het er 259 worden.
Nederland heeft een relatief klein parlement, vertelt Otjes. In België wonen minder mensen (11 miljoen), maar het parlement is even groot. In Denemarken is de verhouding nog schever: 179 Kamerleden op 5,5 miljoen inwoners.
Strengere regels
Arno Rutte twijfelt of dit de oplossing is. Hij denkt ook dat veel werkdruk wordt veroorzaakt door de manier waarop het parlement werkt. "Er worden constant debatten aangevraagd over ditjes en datjes en die worden ook gehouden", zegt hij. "Iedereen kan een hoofdelijke stemming aanvragen, zodat iedereen tot diep in de nacht moet blijven." Volgens hem kun je beter de regels veranderen.
Als voorbeeld geeft Rutte een strengere spreektijdregel. "Ik ben gemeenteraadslid geweest in Groningen. Daar werd de spreektijd in een debat verdeeld naar grootte van de fractie, maar gingen interrupties ook van je spreektijd af. Ik kan je vertellen: dat disciplineert enórm." In de Tweede Kamer tellen interrupties niet mee, waardoor sommige bijdragen veel langer worden.
Meer medewerkers
Rutte denkt wel dat de Kamer meer medewerkers moet krijgen, want er is nu wel erg weinig ondersteuning. Hij vertelt dat hij in zijn tijd als Kamerlid de zorg moest volgen. "Dat zijn 40 miljard aan uitgaven. Dat deed ik met één persoonlijk assistent, één vijfde beleidsmedewerker en één zevende persvoorlichter. Da's wel héél weinig..." Hier is Otjes óók voor, zegt hij. "Politiek is belangrijk, democratie is belangrijk, je moet genoeg geld erin steken. Stop met die Hollandse zuinigheid!"
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.