Strijd om Europese topbanen gaat door, maar waar is Timmermans?
- Nieuws
- Strijd om Europese topbanen gaat door, maar waar is Timmermans?
Drie weken na de verkiezingen voor het Europees Parlement duurt de strijd om Europese topfuncties nog altijd voort. Donderdag moet een cruciale dag worden. Dan willen de Europese leiders beslissen wie de topjobs krijgen. Van één iemand horen de Brusselse journalisten opvallend weinig: 'onze' kanshebber Frans Timmermans.
Video niet beschikbaar
In Brussel vraagt men zich af waarom de PvdA'er zich zo oorverdovend stil houdt, vertelt correspondent Tijn Sadée in NOS Met het Oog op Morgen. "Hij zegt zelf: ik heb nog een baan als vicevoorzitter van de Europese Commissie, dus ik ben bezig met dat werk voortzetten."
De Spitzenkandidat van de Europese sociaaldemocraten laat "de bal zijn werk doen", volgens Sadée. Hij leunt volledig op de raad van regeringsleiders.
Alles hangt af van Merkel
"Hij rekent stevig op de Spaanse premier Sánchez, maar die lobbyt op zijn beurt weer voor een Spanjaard op een andere topjob: de EU-buitenlandchef", vertelt de correspondent. "Als hij tijdens die lobby zijn goede vriend Timmermans vergeet, kan de PvdA’er zo maar uit beeld verdwijnen."
Je hebt professoren in de speltheorie nodig om de kansen van Timmermans in te kunnen schatten, grapt Sadée. "Alles hangt af van de Duitse bondskanselier Merkel. Als zij 'haar man' Manfred Weber, Spitzenkandidat van de christendemocraten, opoffert, stijgen de kansen van Timmermans. Althans, op papier."
Hunt or be hunted
Zijn zwakke plek is zijn aanvaring met Polen en Hongarije over de rechtstaat. "Dat is voor de Duitsers toch wel een probleem, die vinden een relatie met de Polen belangrijk."
Het is duidelijk: niets lijkt zeker en alles is nog mogelijk. Het hele spel doet Sadée denken aan een bekende zin uit de hitserie House of Cards: Hunt or be hunted. Je jaagt of je wordt een prooi waarop wordt gejaagd. Voorlopig is het jachtseizoen in volle gang.