Buitenland
WNL

Burgemeester Gouda was in Solingen tijdens steekpartij: 'Een sfeer van rustige rouw'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Gouda was in Solingen tijdens steekpartij: 'Een sfeer van rustige rouw'

"Een veelkleurig feest veranderde in zwarte rouw." De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, was gisterenavond in de West-Duitse stad Solingen, waar een nog onbekende dader drie mensen doodstak. Acht toeschouwers van een concert ter ere van het 650-jarig bestaan van de stad raakten gewond, vijf zijn er ernstig aan toe.

Gouda is een zusterstad van Solingen. "We waren op een gastendek op een groot plein", vertelt de burgemeester in WNL In de Kantine. "Opeens werd medegedeeld dat we het plein moesten verlaten vanwege de gebeurtenis op een ander plein."

Tot dat moment hing er een plezierige, ontspannen sfeer, zoals op zomerfestivals of Koningsdag, zegt de burgemeester. "Ogenschijnlijk was er niets aan de hand. De sfeer sloeg om in een rustige rouw. Iedereen was geschrokken, maar er was geen paniek. We zijn naar het hotel gebracht. Onderweg zagen we politiehelikopters in de lucht, geblindeerde auto's."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terreur

De nog voortvluchtige verdachte van de dodelijke steekpartij riep volgens een getuige tijdens zijn daad "Allahu akbar" (God is groot), meldt de krant Welt am Sonntag. De krant citeert een politiebericht, waarin ook staat dat een van de mensen die door de steekpartij gewond raakte de dader kende uit een lokale moskee.

"Allahu akbar" wordt door veel islamitische gelovigen gebruikt. Ook jihadisten roepen de leuze.

Premier Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen noemt de aanval, die aan drie mensen het leven kostte en waardoor acht anderen gewond raakten, een "terreurdaad". Wüst bezocht zaterdag Solingen. "We zullen ons geen angst laten aanjagen door terreur en haat", zei hij.

Op een persconferentie eerder op de dag hield een hoofdofficier van justitie een slag om de arm. Hij zei niet uit te sluiten dat er een terroristisch motief was voor de steekpartij.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie