Politiek
WNL

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: 'Geef dit kabinet een kans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: 'Geef dit kabinet een kans'

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens hem ging het amper over de inhoud. "De afgelopen twee dagen is er vooral gedebatteerd over de procedure van een asielwet die nog moet komen. En de kans om over de Miljoenennota en alles wat voor heel veel Nederlanders daarbij van belang is, is eigenlijk achterwege gebleven."

Video niet beschikbaar

De procedure rondom de nog op te stellen asielnoodwet van PVV-minister Faber hield het debat tijdens de APB in zijn greep. Pechtold hekelt dat het debat niet over de inhoud is gegaan, laat staan over zaken die naar zijn mening ter sprake hadden moeten komen, zegt hij in Sven op 1. "We hebben noch de inhoud van de asielweg gehoord, noch gehoord waar die hele Miljoenennota over gaat."

Alexander Pechtold (voormalig D66-leider): 'Geef dit kabinet een kans, zolang ze binnen de grondwet blijft' (20 september 2024) - Sven op 1

Ambtenaren voor de bus gegooid

Volgens de oud-partijleider van D66 en tevens oud-minister zijn er ambtenaren onder de bus gegooid, doordat de Kamer adviesstukken ging opvragen over de nog te ontwikkelen asielnoodwet. "Dat vind ik zorgelijk. Dat betekent dat in de toekomst ambtenaren met meel in de mond zullen adviseren en met terughoudendheid de pen zullen vasthouden", zegt Pechtold. "Ze denken: het kan straks zelfs zo zijn dat ik onderdeel van dit politiek debat wordt."

Het is een kant die de politiek in Den Haag niet op zou moeten willen. "Ambtenaren zijn ervoor bedoeld om goede adviezen te geven. En ook dingen die niet heel realistisch zijn, maar wel het denkproces op gang brengen. Dat moet een vrij proces zijn. Als je daar elke keer doorheen beukt en op onverwachte momenten stukken uithaalt, dan denk ik dat je geen goede besluitvorming krijgt en geen goed afwegingskader."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geef ze een kans

"Het gaat erom of Den Haag de probleemoplosser is of de veroorzaker", vertelt Pechtold. Hij vindt dat de Kamer het huidige kabinet langs de inhoud een kans moet geven om te regeren en met plannen te komen. "Kennelijk is de manier waarop we het de afgelopen twintig of dertig jaar hebben gedaan niet aangeslagen bij de kiezer."

"Zolang ze binnen de grondwet en Europese verdragen blijven, wil ik ze een kans geven om met oplossingen te komen om het vertrouwen in de slagkracht van Den Haag weer te vergroten. Dat is een verantwoordelijkheid die iedere politicus op dit moment heeft", aldus Pechtold.

De D66'er benadrukt dat Nederland voldoende middelen heeft om te waarborgen dat het kabinet niet uit het spoor dreigt te raken. Ook achteraf als er bijvoorbeeld een noodwet wordt ingezet, die de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk buiten spel zet. "Dan hebben we met terugwerkende kracht de ambtelijke adviezen om te kijken of het klopt. En met terugwerkende kracht de landsadvocaat die daar ook misschien zijn zegje over heeft gedaan. Dan hebben we een debat om naar de mening van de Raad van State te kijken en altijd nog het debat wat kan leiden tot aanpassing", somt hij op. "En dan hebben we ook altijd nog de rechter en Europa."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie