Politiek
WNL

Van Boer zoekt Vrouw naar BBB: de opmerkelijke route van kandidaat-Europarlementariër Milou Rietjens

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Boer zoekt Vrouw naar BBB: de opmerkelijke route van kandidaat-Europarlementariër Milou Rietjens

De nummer vijf op de kieslijst van de BoerBurgerBeweging tijdens de Europese verkiezingen is een opmerkelijke verschijning. De 33-jarige Milou Rietjens, oud-deelneemster van Boer zoekt Vrouw, maakt kans op een stoel in het Europees Parlement.

Haar 'tweede' kennismaking met de agrarische sector is een direct gevolg van haar deelname aan de realityserie Boer zoekt Vrouw. Ze komt zelf uit een boerenfamilie, maar had daar tot haar deelname niets mee gedaan. Tijdens Boer zoekt Vrouw werden haar ogen geopend. "De stikstofcrisis kwam net op, en ik besefte op dat moment hoe hard we de boeren nodig hadden."

Het is nu uit met haar toenmalige liefde Bastiaan, maar de liefde voor de BBB is steeds verder opgebloeid. Naast een bachelor voor Europese Studies en werkervaring bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt vond Rietjens dat ze klaar was voor een carrière als Europarlementariër. En die functie neemt ze zeer serieus.

Burger moet betalen

"We moeten van een Green Deal naar een Real Deal", benadrukt ze in WNL In de Kantine. "Er wordt veel regelgeving op Nederland gelegd vanuit Brussel, waar wij zelf vaak nog een schepje bovenop doen. Terwijl het klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar moet zijn, omdat de kosten toch bij de burger terechtkomt."

De BBB wil naar realistische regelgeving toewerken wat betreft klimaat- en landbouwbeleid, omdat door regeldruk Nederlandse en Europese boeren dreigen te bezwijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Europa op achterstand'

De kandidaat-Europarlementariër ziet dat Europa zichzelf juist op achterstand zet tegenover andere grootmachten zoals China, mocht de Green Deal verder geïmplementeerd worden. "We willen zelf onze voedselzekerheid behouden."

De landbouw wegsaneren uit Nederland en Europa is daarom zeer onverstandig, stelt Rietjens. "Dan verplaats je de landbouw naar buiten de EU, terwijl deze landen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn veel slechter zijn." Daarom moet Europa zorgen voor een efficiënte productie en het daarbij houden, vertelt ze. "Daarvoor moeten we sowieso in Brussel zijn."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie