Politiek

Amerikaanse president Biden trekt zich terug als verkiezingskandidaat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse president Biden trekt zich terug als verkiezingskandidaat

De Amerikaanse president Biden is geen kandidaat meer voor de presidentsverkiezingen in november. Dat maakte hij zojuist bekend in een brief op X. 'De druk werd zó groot, hij kon er eigenlijk niet meer omheen', zegt Amerika-deskundige Laila Frank bij de NOS op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Hij blijft wel aan als president tot het einde van zijn termijn. "Hoewel het mijn intentie was om me opnieuw te kandideren, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is om terug te treden en mij helemaal te focussen op mijn verantwoordelijkheden als president voor de rest van mijn termijn."

Later deze week komt Biden naar eigen zeggen met een uitgebreidere verklaring over zijn besluit.

De druk vanuit de Democratische partij op Biden om zich terug te trekken als kandidaat nam de laatste tijd steeds verder toe. Er waren twijfels over zijn geschiktheid vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid. Onder meer de Democratische leiders in het Huis en de Senaat, Hakeem Jeffries en Chuck Schumer, zouden hem hebben opgeroepen een stap opzij te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Biden spreekt op X ook zijn steun uit voor Kamala Harris om de nieuwe presidentskandidaat voor de Democraten te worden. Zij werd al vicepresident al door velen gezien als de meest logische kandidaat.

Luister ook de nieuwe NOS-podcast Amerika Kiest over de verkiezingen in de VS

Amerika Kiest

Amerika Kiest

Ster advertentie
Ster advertentie