Noodkreet gemeenteraden over asielkinderen in noodopvang: 'Dit is een kwestie van fatsoen'
- Nieuws
- Noodkreet gemeenteraden over asielkinderen in noodopvang: 'Dit is een kwestie van fatsoen'
Verschillende gemeenteraden doen een noodkreet: er moet een einde komen aan het plaatsen van kinderen in de noodopvang. In een brandbrief aan de Haagse politiek worden verschillende onderzoeken van verschillende inspecties en kinderrechtenorganisaties aangehaald. "Het is niet een kwestie van links of rechts, het is een kwestie van fatsoen" zegt Fatihya Abdi, PvdA-gemeenteraadslid in Amsterdam en initiatiefnemer van de brandbrief, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Kinderen lijden in noodopvanglocaties, vertelt Abdi. "Er is slechte voeding, ze zijn bang, kinderen waarvan ik me afvraag of ze echt kind kunnen zijn." Daarom is het "onacceptabel" hoe het ministerie hiermee omgaat, stelt het gemeenteraadslid. "Het kan niet zo zijn dat kinderen die voor oorlog vluchten in een situatie gezet worden die ongezond en schadelijk is."
Verschil met azc
Inmiddels zitten er zo'n 6 duizend kinderen in de noodopvang en dat aantal neemt toe. Daarom hebben meerdere gemeenteraden nu een brandbrief gestuurd naar Den Haag, met als boodschap: kinderen horen niet in de noodopvang. Een noodopvang is ook "totaal anders" dan een azc, vertelt Abdi. "De eisen voor noodopvang zijn inhumaan. Het is vier vierkante meter ruimte, er is geen afspraak over toegang tot zorg. In de praktijk zie je dat ze er maanden of jaren verbleven." Daarnaast worden de kinderen vaak zes tot acht keer verhuisd van locatie.
Afleidingsmanoeuvre
Abdi zegt ook dat het "heel moeilijk" is om contact te krijgen met het ministerie van Asiel en Migratie, evenals minister Marjolein Faber. Spraakmakers vroeg om een reactie op de brandbrief, waarna het ministerie stelde dat dit soort noodopvanglocaties er niet hoefden te zijn als de instroom van asielzoekers geremd zou worden. "Het hebben over instroom is een afleidingsmanoeuvre", zegt Abdi.
"De crisis komt niet door hoge instroom. Er is feitelijk geen beleid over opvang", gaat Abdi verder. "Hoe kan het zijn dat twee derde noodopvang is? De inspectie geeft aan dat dit niet kan. Daar doet het ministerie dan weer niets aan." Het gemeenteraadslid erkent dat het COA ook "met hun rug tegen de muur" staan en kleinschaliger opvang willen, maar dat ook daar geen gehoor aan wordt gegeven.
Politieke keuzes
Bovendien bepalen het Rijk en het COA wat de kwaliteit is van de opvang, legt Abdi uit. Het gemeenteraadslid pleit er dan ook voor dat er ingezet wordt op reguliere en permanente opvang. "Ik vind dit uiteindelijk gaan om politieke keuzes. Je kunt het laten, maar dat is onacceptabel. Die kinderen verdienen het om zo snel mogelijk in een veilige, gezonde omgeving te komen. We moeten de druk opvoeren en vragen: hoe kan dit niet gefaciliteerd en geregeld worden?"
Schending van rechten
In Amsterdam zijn ze daar al mee bezig. "Het is niet een kwestie van links of rechts, het is een kwestie van fatsoen. Als het gaat om kinderen in deze situatie, moeten we dat regelen", zegt Abdi. "Kinderen horen niet in de noodopvang, het is een schending van hun rechten om dat wel te doen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!