Hevige protesten tegen asielzoekerscentra: 'Zijn we vergeten wat het betekent om mens te zijn?'
- Nieuws
- Hevige protesten tegen asielzoekerscentra: 'Zijn we vergeten wat het betekent om mens te zijn?'
Plannen voor de komst van asielzoekerscentra zorgen op verschillende plekken voor een boel onrust. De zorgen van bewoners uiten zich niet bepaald vreedzaam. Gemeenten zien dat protesten opkwamen, sinds de spreidingswet ter discussie is komen te staan. "Maar onder geweld bezwijken kan niet de oplossing zijn", zegt Marius Ekamp, fractievoorzitter D66 Best, bij Spraakmakers.
In Berlicum werden er varkenspoten aan een hek gehangen, in Bedum werd een wethouder bedreigd en in Best werd met eieren en zwaar vuurwerk gegooid. Ekamp, fractievoorzitter D66, zat woensdagavond in een inwonerbijeenkomst georganiseerd door de gemeente om te praten over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum.
Begrijpelijk?
Buiten ging het helemaal mis. Boze burgers gooiden met eieren, staken vuurwerk af en dreigden via de noodingang binnen te komen. Ekamp vertelt dat de insteek was om zorgen weg te nemen en inwoners te informeren, maar merkt dat emotie de overhand neemt. "Maar onder geweld bezwijken kan niet de oplossing zijn", zegt het D66-lid.
'Geen crimineel'
"Ik doe m'n best om me thuis te voelen, maar ik mag me niet thuis voelen." Luisteraar Mo deelt zijn persoonlijke verhaal. Hij is zelf tien jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. "Toen was het nog vrij rustig, nu lijkt het alsof men vergeten is wat het is om mens te zijn." Mo stelt dat we grote en serieuze problemen hebben in ons land, maar dat het door social media lijkt alsof asielzoekers hét grote probleem zijn.
Ook vertelt Mo dat hij vaak niet eens durft te zeggen dat hij een vluchteling is. "Ik heb mijn hele leven achtergelaten om veilig te kunnen zijn. Voor veiligheid kwam ik hier heen. Niet de drie- á vierhonderd euro uitkering." Mo stelt dat hij graag een boel terug zou willen geven aan ons land, want er zijn ook veel mensen die hem geholpen hebben. "Maar het probleem is dat je een stickertje krijgt en dat stickertje gaat nooit meer van je af. De benaming oorlogsvluchteling wordt gezien alsof ik een crimineel ben."
Gepasseerd
Zowel uit de Spraakmakers-Community als van bellende luisteraars komt veelal het sentiment naar boven dat men zich gepasseerd voelt. "Het college van mijn gemeente leek al een heel plan te hebben en heeft niet transparant gehandeld", zegt Ginger Wijngaards van de werkgroep Laat Heerle met Rust.
Romy Santpoort, van onderzoeksbureau Movisie, deelt dat het belangrijk is om bewoners zo vroeg mogelijk te informeren. Movisie deed onderzoek bij zes gemeentes waar het integreren van een AZC wél goed ging en vulde dit aan met literatuur. Santpoort viel het op dat veel mensen niet per se tegen het helpen van asielzoekers is. "Maar mensen voelen zich vaak overvallen. Daarom is transparantie essentieel."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!