Wat is de politieke invloed van de groeiende groep soevereinen?
- Nieuws
- Wat is de politieke invloed van de groeiende groep soevereinen?
Een wereldwijd groeiende groep verzet zich tegen de macht van de overheid en van bovenaf opgelegde wetten en regels. Dr. Luuk de Boer, universitair docent Rechtswetenschap, is gespecialiseerd in soevereinen: mensen die uit wantrouwen jegens de overheid weigeren deel te nemen aan de samenleving en verlangen naar absolute vrijheid. Hoewel het gedachtegoed extreem kan worden genoemd, zijn vergelijkbare sentimenten ook in gematigder vormen herkenbaar. Zo spreekt de retoriek van Donald Trump veel kiezers aan met zijn anti-establishment standpunten en uitgesproken individualistische houding. Hoe gaan we om met burgers die het maatschappelijk systeem fundamenteel afwijzen? En welke rol speelt deze beweging in de Amerikaanse verkiezingen?
Video niet beschikbaar
Volledige autonomie
De kern van de soevereine beweging is volledige autonomie. "Wat deze mensen bindt, is het fundamentele verlangen om niet langer deel uit te maken van het bestaande maatschappelijke systeem," licht de Boer toe. "Sommige mensen voeren dat heel extreem door en doen echt niet meer mee - ze betalen bijvoorbeeld geen belasting meer. Maar er is ook een groep die sympathiseert maar zo veel mogelijk binnen de lijntjes van het systeem blijft."
Groeiende groep
Wereldwijd groeit het aantal soevereinen volgens de Boer, in Amerika gaat het bijvoorbeeld al om honderdduizenden. "Volgens cijfers van de AIVD neemt het aantal in Nederland ook toe en gaat het om enkele tienduizenden mensen die sympathiseren met het gedachtegoed.” Opvallend is de correlatie met maatschappelijke crises: "Zowel na de bankencrisis van 2008 als na de coronapandemie groeide de beweging substantieel."
Diepe Amerikaanse wortels
De Boer legt uit dat de wortels van de beweging diep in de Amerikaanse geschiedenis liggen. "Het begon in de jaren ’60 en ’70 met fundamentele vragen over belastingheffing. Het idee daarachter is dat de hele argumentatie voor belasting niet sluitend is. Dit is eigenlijk een libertarisch gedachtegoed en dat ligt ten grondslag aan de beweging van soevereinen.
Wel naar de stembus
De impact van deze beweging op de moderne politiek is volgens de Boer niet te onderschatten. Hij verwacht bijvoorbeeld dat veel soevereinen wel degelijk naar de stembus zullen gaan, mede door de toenemende politieke vertolking van hun gedachtegoed. "Uit de rechtszaken die voortkwamen uit de Capitoolbestorming op 6 januari 2021 blijkt bijvoorbeeld dat er soevereinen zijn onder de meest extreme Trumpisten," stelt hij. "Donald Trump spreekt hen aan door de gewone burger centraal te stellen en een beeld te schetsen van horizontale verhoudingen tussen burger en staat."