'Nationaal coördinator racisme en discriminatie op zichzelf kan niet alle problemen oplossen'
- Nieuws
- 'Nationaal coördinator racisme en discriminatie op zichzelf kan niet alle problemen oplossen'
Om racisme en discriminatie aan te pakken komt minister Ollongren met een nationaal coördinator racisme en discriminatie. Hoe moet deze functie worden ingevuld? "Het is belangrijk dat de politiek niet eens in de zoveel jaar iets nieuws organiseert, maar dat je er structureel beleid van maakt", zegt Dave Ensberg-Kleijkers in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Hoewel Dave Ensberg-Kleijkers, Voorzitter van de Martin Luther King Lezing, blij is dat de politiek laat zien dat ze discriminatiebestrijding belangrijk vindt, is hij ook sceptisch. "Een coördinator op zichzelf kan niet alle problemen oplossen die we hebben met discriminatie in ons land. Daar moet veel meer mee gebeuren. Dat plan is veel te vaag op dit moment."
Komt er een team die de coördinator ondersteunt? Wordt het structureel gefinancierd vanuit de overheid? Dat vraagt Ensberg-Kleijkers zich af. "Ooit was ik voorzitter van Artikel 1, het landelijk kenniscentrum discriminatie in Nederland, en ik kreeg financiering vanuit de Rijksoverheid. Op een gegeven moment werd de geldkraan dichtgedraaid en inmiddels krijgt de organisatie meer geld vanuit Brussel, dan vanuit Den Haag."
Team rondom coördinator
"Natuurlijk moet zo iemand een goed team krijgen", beaamt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Met het alleen aanstellen van een coördinator is het probleem van discriminatie en structureel racisme in Nederland niet opgelost, "de coördinator moet een goed team krijgen om impact te kunnen hebben."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het is belangrijk dat Nederland werk maakt van de strijd tegen discriminatie en racisme en het aanstellen van een coördinator is daarin een belangrijke stap vanuit de politiek. Paternotte: "Dat we iemand op die plek zetten die doorbrekende voorstellen kan doen zodat we het effectief kunnen aanpakken."
Afgelopen zomer toen er meerdere Black Lives Matter-protesten plaatsvonden, stond racisme hoog op de agenda, vertelt Paternotte. "Het moet niet wegzakken en even iets zijn van de zomer van 2020." Kortom, er moet volgens hem iemand zijn die ervoor blijft zorgen dat het 'wordt aangepakt en geagendeerd'.
'Hele grote taak'
Schrijver Rudy Asibey vindt het idee om een nationaal coördinator racisme en discriminatie aan te stellen een goed idee, "ik denk dat het kan helpen. Maar het tweede gevoel dat ik erbij krijg is, hebben we het niet al vaker gehad over een soortgelijke functie? En, heeft dat uiteindelijk geholpen?"
"In Nederland hebben we een heleboel verschillende culturen en etniciteiten. Als één iemand daarop wordt gezet die al deze dingen moet gaan oplossen, dan heb je wel een hele grote taak."
Volgens Asibey is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de burgers, partijen en activisten die hier al jaren mee bezig zijn, "die denk ik al heel goed weten wat er moet gebeuren, structureel en op systematisch vlak."
Landelijk, centraal discriminatie aanpakken
Volgens Ensberg-Kleijkers is het belangrijk dat met de komst van de nieuwe coördinator het bestrijden van racisme en discriminatie niet meer op lokaal niveau gebeurt, maar landelijk, centraal wordt aangepakt. Ook is het voorkomen van discriminatie essentieel, "het investeren in trainingen en voorlichting moet niet afhankelijk zijn van lokale besturen. Dat moet voor elke Nederlander even goed geregeld zijn", aldus Ensberg-Kleijkers.
"Verder moet de coördinator gestationeerd worden bij het kenniscentrum discriminatie Nederland, Artikel 1. Daar zijn al mensen met deskundigheid, die doen onderzoek en geven op basis daarvan adviezen. De coördinator kan in gesprek gaan met brancheverenigingen, maar vervolgens moet die de overheid aanspreken wat zij moeten doen. Het is een overheidstaak om te voorkomen dat een grondrecht van Nederlanders wordt beschadigd."
Als laatste moet volgens Ensberg-Kleijkers burgerrechtenbestrijding iets worden van burgers zelf. "Ik wil dat de samenleving zelf opkomt voor zijn eigen grondrechten. Er moet van onderop een brede burgerrechtenbeweging komen die gewoon zegt, 'ik wil niet gediscrimineerd worden', en gaat lobbyen, rechtszaken voeren en de publieke opinie beïnvloeden."