Politiek
KRO-NCRV

Asieldeal moet 'afschrikwekkende werking' hebben: 'Wordt aan alle kanten moeilijker gemaakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asieldeal moet 'afschrikwekkende werking' hebben: 'Wordt aan alle kanten moeilijker gemaakt'

De coalitie, bestaande uit PVV, NSC, BBB en VVD, hebben een asieldeal bereikt. Hoewel er geen noodwet komt, zullen de asielmaatregelen aangescherpt worden. Zo zal er geen asiel meer zijn voor onbepaalde tijd, komen er grenscontroles vanaf eind november en extra cellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen, blijkt uit de gelekte details. "Het is voor de bühne verklaren dat je uiterst minimale voorzieningen gaat bieden", stelt Carolus Grütters, senior onderzoeker bij Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit, bij Spraakmakers.

Volgens Grütters gaan de maatregelen niet over "grip op migratie" krijgen. De onderzoeker stelt dat het dan over arbeidsmigranten zou moeten gaan, aangezien die groep twee keer zo groot is als de groep asielzoekers. Bovendien is een asielstop, opvangstop én het veilig verklaren van landen niet mogelijk, aangezien dit is opgenomen in wetgeving van de Europese Unie. "Wat je overhoudt, is het pesten van vluchtelingen."

Aanzuigende werking

Grütters vindt deze retoriek "niet thuishoren in de politiek." Het idee achter de maatregelen is om de "aanzuigende werking" te stoppen. Grütters heeft dit fenomeen onderzocht en zegt dat het alleen "in de hoofden van politici" zo werkt. "Een asielzoeker heeft geen wereldkaart om te bepalen waar hij of zij naartoe gaat."

Tijdelijke verblijfsvergunning

Wat ook in de plannen omschreven staat, is het idee om asielzoekers pas na 10 jaar te laten naturaliseren. Op dit moment is dat nog 5 jaar. Daarnaast zal dit er ook voor zorgen dat asielzoekers vaker een tijdelijke verblijfsvergunning moeten aanvragen. "Aan alle kanten wordt het moeilijker gemaakt om mee te doen aan de samenleving", reageert Myrthe Wijnkoop, hoofd lobby en beleid bij VluchtelingenWerk Nederland.

Meedoen aan maatschappij

"Nederland wil een afschrikwekkend beeld, dat je hier niet wil zijn", gaat Wijnkoop verder. Fleur Bakker, directeur van Refugee Company, pleit ervoor dat asielzoekers juist sneller "meedoen" aan de samenleving. "Dat is beter dan dat mensen jarenlang niets kunnen doen."

Opvang

Bakker wijst er ook op dat er "enorme" kosten hangen aan asielzoekers langdurig in de opvang te laten zien. "Het is heel belangrijk dat ook daarnaar gekeken wordt. Hoeveel kost als je mensen zoveel langer on-hold zet?" Asielzoekers betalen ook voor hun eigen opvang als ze eenmaal werk hebben gevonden. "Dat is dus een beter model", stelt Bakker.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie