Politiek
KRO-NCRV

Stoppen met bed-bad-brood-regeling gaat op 'lange termijn problemen veroorzaken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen met bed-bad-brood-regeling gaat op 'lange termijn problemen veroorzaken'

De Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), beter bekend als de bed-bad-brood-regeling, wordt volgend jaar niet meer gefinancierd door het Rijk, maakte minister Marjolein Faber eerder al bekend. Met die reden laat Rotterdam nu weten te stoppen met de regeling. "Het stoppen met deze regeling gaat er niet toe leiden dat mensen opeens verdwijnen, maar ze komen op straat of in opvang terecht", stelt Rachel Streefland, wethouder in Utrecht, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Streefland is het stoppen met de LVV-regeling geen "oplossing" en zelfs "vele malen duurder." De gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Utrecht hebben al aangegeven het zelf te gaan financieren, de gemeente Groningen beraadt zich nog op eventuele oplossingen. Utrecht, waar Streefland wethouder is, geeft aan de toeristenbelasting te verhogen, om zo deze uitgeprocedeerden een "vervolgplek" te bieden.

Lange termijn

"Het is een kortetermijnoplossing die op de lange termijn problemen gaat veroorzaken", concludeert Streefland. Samir Toub, wethouder van Eindhoven, geeft bij Spraakmakers aan gewoon door te gaan met de regeling. "Daar hebben we tot 2026 de financiën voor geregeld." Volgens Toub liggen de kosten rond de 1 miljoen euro. "Het is niet misselijk." Tegelijkertijd ziet de gemeente het nut ervan in.

'Druk vergroten op andere gemeenten'

"Er zijn nadelige risico's als je niet doorgaat", zegt ook Toub. "Het zou zomaar eens druk kunnen vergroten bij andere gemeenten." Mensenrechtenadvocaat Eva Bezem vertelt dat er deze regeling, in tegenstelling tot wat velen denken, geen "hoop" biedt aan uitgeprocedeerden. "Het geeft geen hoop, alleen een concreet uitzicht. Je kunt niet aan een concrete oplossing voor je verblijfsrecht werken vanaf de straat, dat gaat niet."

Sobere opvang

"In zijn algemeenheid is de bedoeling van die regeling een sobere opvang, kijken waar iemand recht op heeft. Als je weg moet, gebeurt dat ook", zegt Bezem. "Sommigen zijn staatloos en kunnen daar ook niets aan doen. Dan heb je nergens recht op, dat is heel erg. Dat is een verschrikkelijke situatie."

Medemenselijkheid

"In de eerste plaats moet je dit vanuit een medemenselijkheid doen", meent Bezem, die ook voorziet dat er meer overlast op straat van zal komen wanneer deze regeling verdwijnt. Universitair docent Mieke Kox vreest ook het ergste. "Het is hetzelfde idee als alle ziekenhuizen sluiten omdat je geen zieken wil hebben, dat werkt zo niet."

'Ontzettend lastig'

Beller Maaike Polstra vindt het "ontzettend" lastig. "Aan de ene kant ben ik van mening dat je mensen nodig hebt om een sociale samenleving te houden. De samenleving verhardt. Tegelijkertijd, als je uitgeprocedeerde asielzoekers laat blijven, geef je mensen wel weer hoop." Predikant Martijn van Leerdam vreest voor de gevolgen van mensen lang op straat laten leven. "We weten wat er gebeurt. Psychiatrische problemen, overlast op straat, 15 jaar van hun levensverwachting af, ga zo maar door."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie