Kinderen kennen hun eigen rechten niet
- Nieuws
- Kinderen kennen hun eigen rechten niet
Dat kinderen vaak niet goed weten wat hun rechten zijn is niet goed voor onze democratie, zegt strafrechtadvocaat Natacha Harlequin. Daarom zet zij artikel 6 uit dit kinderrechtenverdrag bij in het Museum van de Democratie van De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Vertel jij je kind dat het recht heeft op pauze, dat het recht heeft op een weerwoord en dat het niet zo maar alles hoeft te zeggen tegen de politie? Een greep uit de rechten die een kind heeft volgens het kinderrechtenverdrag van de VN.
Kinderrechten
Kinderen waren voor de wet niet altijd kinderen. "Ooit had men in de geschiedenis bedacht dat we kinderen niet als speciaals zien, die zien we gewoon als minimens waar dezelfde rechten voor gelden", vertelt Harlequin.
Op een gegeven moment kwam men tot de conclusie dat het kind toch extra bescherming genoot en zijn de kinderrechten doorgevoerd. Zo bekrachtigde Nederland het VN-Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995.
Het verdrag
Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat uit maar liefst 54 artikelen. Elk land dat het verdrag heeft getekend is verplicht het verdrag na te leven. "Het geeft uitgangspunten en verplichtingen die ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen", aldus Harlequin.
In haar werk als strafrechtadvocate komt zij veel kinderen tegen die zich niet bewust zijn van die rechten die in het verdrag staan vermeld. Daarom vraagt zij hier aandacht voor.
Artikel 6
Harlequin: "Ik wil met name aandacht voor artikel 6: het recht op veiligheid. Ik zie in mijn praktijk veel gevoelens van onveiligheid bij minderjarigen en jongvolwassenen. Pestgedrag van kinderen onderling, voornamelijk via social media, kan die gevoelens van onveiligheid aanwakkeren."
Dit heeft volgens Harlequin wellicht mede te maken met het feit dat kinderen hun rechten niet kennen. Bijvoorbeeld als er een foto van hen op internet is geplaatst die niet voor het publiek was bedoeld.
Volwassenen lopen volgens Harlequin altijd tien stappen achter. De ontwikkeling van apps en sociale media gaat zo snel dat het niet bij te houden is waar kinderen mee bezig zijn. Ook daarom is het belangrijk dat kinderen zelf weten wat hun rechten zijn en wat ze kunnen doen als er iets gebeurt binnen die wereld van sociale media, wat niet de bedoeling was.
Museum van de Democratie
De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen.
Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.
De democratie & kinderrechten
"In een goed functionerende democratie zou er - naar mijn idee - nog meer extra bescherming van het kind moeten zijn." Hoewel de democratie dus goed functioneert mede dankzij deze kinderrechten, kan het geen kwaad de kinderrechten eens af te stoffen en de betrokkenen meer te leren over hun eigen rechten. Pas dan kan de democratie echt optimaal functioneren.