Politiek
WNL

CDA zou Klaus Johannis 'een heel geschikte' kandidaat vinden als Eurocommissaris voor Defensie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA zou Klaus Johannis 'een heel geschikte' kandidaat vinden als Eurocommissaris voor Defensie

Het CDA is voorstander van een Eurocommissaris voor Defensie. Volgens de EU-lijsttrekker van die partij Tom Berendsen zou de Roemeense president Klaus Johannis een "heel geschikte" kandidaat zijn, zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De Europese Unie kent momenteel nog geen Eurocommissaris voor Defensie. Dus daar moet de EVP-fractie, waar CDA onderdeel van is, in het Europees Parlement eerst een meerderheid voor vinden. Een geschikte kandidaat aanstellen voor deze potentiële functie is een "hele complexe puzzel", vindt Berendsen.

Aan de tand voelen

In eerste instantie zegt de CDA-leider in Europa zijn vingers niet te willen branden aan de vraag wie hij een geschikte kandidaat vindt. Die taak is volgens hem toebedeeld aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Wel heeft hij als Europarlementariër een rol in het uiteindelijke besluit. Mocht een kandidaat naar voren geschoven worden, "zal ik ze tijdens de hoorzitting kritisch aan de tand voelen", verzekert Berendsen.

Klaus Johannis

Presentator Sven Kockelmann schuift de Roemeense president Klaus Johannis, gelieerd aan de EVP-fractie, naar voren als Eurocommissaris voor Defensie. Daarover zegt Berendsen: "Hij zou een heel geschikte zijn, maar er lopen er nog meer rond."

Johannis heeft zich officieel (nog) niet kandidaat gesteld voor deze functie. Hij strijdt nog met Mark Rutte om de titel van secretaris-generaal van de NAVO. "Daar zie ik ook liever Rutte zitten", reageert Berendsen.

Tom Berendsen (EU-lijsttrekker CDA): Klaus Johannis een 'heel geschikte' kandidaat voor Eurocommissaris Defensie (5 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie