Dragqueens aangevallen in Amsterdam: 'Werd naar de grond getrokken en geschopt'
- Nieuws
- Dragqueens aangevallen in Amsterdam: 'Werd naar de grond getrokken en geschopt'
Het afgelopen jaar zijn meerdere geweldsincidenten geweest tegen dragqueens, ook op plekken waar zij zich veilig wanen. Zo kreeg de 23-jarige dragqueen Eve Fatale te maken met geweld na een optreden in een nachtclub in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, wat bekendstaat als de homo-uitgaansstraat. "Als je wordt aangevallen op een plek waar je verwacht veilig te zijn, wordt je bubbel nog kleiner."
#23 - Het Misdaadbureau: Homo’s zijn leven niet zeker in azc: ‘Door zes man in elkaar geslagen en neergestoken’ (S03) - Het Misdaadbureau
Fatale vertelt in de WNL-podcast Het Misdaadbureau wat die nacht gebeurde. Ze kwam twee andere dragqueens tegen buiten de nachtclub, waarna een vijftal jongens de groep lastig begon te vallen. "Ze gingen tegen ons schreeuwen. 'Homo's, kanker op.' Wij schreeuwden terug dat je hier niet naartoe moet komen als je dit niet wil zien. Je weet wat voor straat dit is en wat je kunt verwachten."
Nadat de jongens wegliepen, draaiden de dragqueens zich weer om en vervolgden hun gesprek. "Toen knalde een halve meter naast ons opeens een glazen fles kapot op de grond, die zij hadden gegooid. Daar schrokken wij van. Toen rende één van ons naar de jongens toe om ze weg te jagen uit de straat."
Naar de grond getrokken
Eén van de jongens heeft vervolgens een hand uitgestoken en bood zijn excuses aan voor het handelen van zijn vriend, vertelt Fatale. "Daarna, toen ze de hand aannam, is ze naar de grond getrokken. De jongens hebben haar vervolgens geschopt, waar ze een schouderblessure en een lichte hersenschudding aan heeft overgehouden."
Fatale heeft wel vaker uitgaansgeweld richting dragqueens meegemaakt, maar niet in deze heftigheid. "Je gaat in een bubbel leven en komt vooral op plekken waar mensen je begrijpen en waar je niet bang hoeft te zijn dat mensen je aanvallen. Niet fijn om zo te leven, omdat je je op veel plekken in de wereld uitsluit." Fatale is nu nog banger om naar de plekken te gaan waar ze dacht haarzelf te kunnen zijn. "Dat heeft een grote impact gehad."
Politieagent Faycal el Ouaret, voorzitter van Roze in Blauw Amsterdam, wordt steeds opnieuw diep in zijn hart geraakt door deze verhalen. "Je hebt niets fout gedaan, maar het gaat om je identiteit. Het is bloeddrukverhogend." Volgens El Ouaret is het geweld een gevolg van de zichtbaarheid van dragqueens en het feit dat ze zeer activistisch zijn binnen de gemeenschap. "Maar daardoor krijgen zij het op dit moment het hardst te verduren."
Vaker geweld tegen dragqueens
Vorig jaar ging het ook mis tijdens de Pride Amsterdam, toen een dragqueen en dienst partner werd aangereden door een taxichauffeur. Recent is een 26-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. De man reed op ze in nadat hij ze een rit had geweigerd na afloop van het feest. "De taxichauffeur heeft eerst de auto naar achteren gereden en is vervolgens op ze ingereden", zegt onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz.
"Ik kan er helaas niet veel over vertellen omdat het onderzoek nog loopt, maar dit laat zien waarom het zo belangrijk is om die aangifte te doen", zegt El Ouaret. "Het is goed voor andere dragqueens om te weten dat er wat wordt gedaan met deze zaak. Je komt hier niet zomaar mee weg."
Homoseksuelen passen gedrag aan
Veel mensen binnen de lhbti-gemeenschap vinden het, door de kans op geweld, lastig om hand in hand te lopen. Dat komt volgens Pieterz omdat in de media zulke heftige verhalen voorbijkomen, waardoor je het afleert om het wel te doen. In 2022 werd bijvoorbeeld het homostel Fabio en Daniel meerdere keren bespuugd en belaagd. "Ik kan me goed voorstellen dat lhbti'ers denken: ik doe dit liever niet", aldus Pietersz.
Uit onderzoek blijkt dat homoseksuelen hun gedrag daadwerkelijk aanpassen op straat. El Ouaret, zelf homoseksueel, loopt wel hand in hand met zijn partner over straat. "Dat komt misschien vanwege mijn werkachtergrond. Maar ik heb vrienden die dat niet doen. Ik snap het sentiment, maar ik laat me er niet door neerslaan. Ik mag gewoon hand in hand met mijn vriend lopen."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.