Binnenland
WNL

Nederlandse boeren protesteren in Brussel tegen Europees landbouwbeleid: 'Ze willen rotzooi trappen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse boeren protesteren in Brussel tegen Europees landbouwbeleid: 'Ze willen rotzooi trappen'

Honderden boze boeren zijn dinsdagochtend richting Brussel gereden om te protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. "Dit protest is niet bedoeld om het beleid te beïnvloeden, maar om rotzooi te trappen", stelt EU-lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Bas Eickhout in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Eickhout snapt dat landbouworganisaties zoals LTO zich hebben gedistantieerd van dit protest. "Dit is een kleine, extreme kant van de boerenprotesten. Alle grote organisaties trekken hun handen hier vanaf." Tot nu toe is de protestactie nog gemoedelijk verlopen, maar Eickhout is bang dat de protestactie gewelddadig wordt. "Ik hoop dat dat niet gebeurt."

Honderden tractors geparkeerd

In het Brusselse Atomiumpark staan honderden tractors geparkeerd uit Nederland, maar ook uit Roemenië, Frankrijk, Polen in Italië. "Het doel van de protesten is om de de burger voor de Europese verkiezingen nog goed wakker te schudden, zodat ze de goede kant op stemmen", zegt een demonstrant.

Europa heeft te weinig rekening gehouden met een verdienmodel voor de boeren na de groene transitie, zegt Eickhout. "Dat is waar Europa onvoldoende perspectief biedt. Het is te veel een discussie geweest over doelstellingen en te weinig over wat dit nu betekent voor de toekomst."

De Nederlandse protestvoerders reden dinsdag in alle vroegte in een stoet van tractoren naar Brussel. Ze staken geruisloos de grens over en de boeren zijn zonder bijzonderheden in de Europese hoofdstad gearriveerd.

'Klimaatbeleid moet eerlijker'

Momenteel staat GroenLinks-PvdA in de Europese peilingen op acht zetels, de PVV op negen. Een nek-aan-nekrace, maar breed gekeken is rechts aan de winnende hand. Dat ligt niet aan het doorschieten van klimaatbeleid van linkse partijen, stelt Eickhout. Wel uit hij kritiek. "De komende periode moeten we goed kijken hoe het klimaatbeleid eerlijker wordt."

Niet alleen de boeren zijn de klos. Veel burgers hebben de afgelopen periode het gevoel dat bedrijven met veel klimaatrestricties wegkomen, zegt Eickhout. "Schiphol kan bijvoorbeeld stikstofrechten opkopen." Dat geeft men een onrechtvaardigheidsgevoel, aldus de Europarlementariër. "Mensen moeten heel veel betalen om hun huis te isoleren en groen te maken, terwijl bedrijven worden gepamperd. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen."

Interview met Frans Timmermans (GL-PvdA) over zijn nieuwe boek, de koers van de partij en oppositie voeren - De Nieuws BV Politiek

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie