Politiek
KRO-NCRV

Oud-Kamerlid Peter Rehwinkel: 'Ik moest ook eens op strafexpeditie naar het Torentje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamerlid Peter Rehwinkel: 'Ik moest ook eens op strafexpeditie naar het Torentje'

"Ik ben ook wel eens op 'strafexpeditie' naar het Torentje geweest omdat ik behoorlijk had aangedrongen in het parlement", vertelt burgemeester Peter Rehwinkel bij Spraakmakers. "Men vindt dan dat je je iets terughoudender moet opstellen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rehwinkel, tussen 1995 en 2002 Tweede Kamerlid voor de PvdA, herkent het beeld dat nu naar buitenkomt. "Bij mij ging het over een kwestie rondom de monarchie in de tijd dat Kok (PvdA) premier was." De waarnemend burgemeester van Bergen (NH) reageert daarmee op de geopenbaarde ministerraadnotulen.

'Op strafexpeditie'

Rehwinkel zegt dat hij na behoorlijk aangedrongen te hebben in het parlement op 'strafexpeditie' naar het Torentje moest, de werkkamer van de premier. "Natuurlijk gaat het soms zo."

Maar hoe 'natuurlijk' is dat eigenlijk? Gaat het niet te ver om volksvertegenwoordigers, die juist kritisch dienen te kijken naar het kabinetsbeleid en de minister, zo op het matje te roepen? "Dat zou anders moeten, maar het gaat in ieder geval al heel wat jaren zo."

Inlichtingenplicht

Rehwinkel noemt het "opvallend" dat uit de notulen blijkt dat het veel over het contact tussen ministers en Kamerleden gaat. "En dan met name over Kamerleden uit de coalitiefracties." Zo werden Pieter Omtzigt (CDA) en Helma Lodders (VVD) genoemd.

Een ander opvallend punt volgens Rehwinkel: "Dat er discussie is over hoe ver artikel 68 van de grondwet, over de inlichtingenplicht, gaat. Men waarschuwt elkaar ook wel dat ze daarin niet te defensief moeten zijn."

Belang van eenheid

"Aan de andere kant heeft de coalitie belang bij eenheid om vooruitgang in beleid te bereiken", zegt Rehwinkel. "Ik vind het niet gek dat je bij elkaar zit en verhoudingen bewaakt, maar dat moet niet doorslaan."

En daar lijkt het nu wel op, dat het doorgeslagen is, beaamt Rehwinkel. "De bestuurscultuur laat te wensen over. Daar moeten we het fundamenteler over hebben. Hetzelfde geldt voor de omgang met vertrouwelijke stukken. Meer openheid, zoals het openbaren van de besluitenlijst van de ministerraad, is een goede stap en ik denk dat er nog wel meer stappen te zetten zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie