Politiek
EO

Asielcrisis? 'Marjolein Faber weet strategisch precies waar ze mee bezig is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielcrisis? 'Marjolein Faber weet strategisch precies waar ze mee bezig is'

PVV-minister Marjolein Faber is dé nieuwe ster aan het spin-firmament. Dat zeggen oud-spindoctors Raymond Mens en Julia Wouters in hun podcast De Spindoctors, die vandaag al weer aan haar zevende seizoen is begonnen.

#1 - Marjolein Faber is niet dom (S07) - De Spindoctors

Marjolein Faber haalde afgelopen tijd het nieuws, omdat ze zei dat er een 'asielcrisis' was. Daar kreeg ze veel kritiek op, omdat het juridisch niet juist is. Later moest ze haar woorden terugnemen, maar haar punt was al gemaakt, denkt Wouters. "Er werd gezegd dat ze het niet begreep, maar er is maar één iemand die het begrepen heeft en dat is Marjolein Faber. Er kan formeel geen asielcrisis zijn, maar zij is bezig met hoe mensen het ervaren", aldus de voormalige adviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Voor veel kiezers maakt het helemaal niet uit of er juridisch gezien een asielcrisis is of niet, zegt Mens: mensen maken zich zorgen over migratie en integratie. "Een groot deel van de Nederlanders, ook van de linkse, vindt dat er een asielcrisis is. Door te zeggen dat ze het een crisis vindt, distantieert ze zich van de Haagse kaasstolp."

Mens – die ook de Amerikaanse politiek goed volgt – zegt dat Donald Trump vaak de truc gebruikt om iets heel vaak te herhalen: als je iets heel vaak zegt, gaan mensen het geloven. "Zeg iets vaak genoeg en mensen gaan door die bril kijken", beaamt Wouters.

In podcast De Spindoctors bespreekt Tijs van den Brink elke twee weken op maandag de politieke ontwikkelingen met voormalig politieke communicatieadviseurs Julia Wouters en Raymond Mens. Zij 'ontspinnen' alle frames en spins die voorbij komen. Luister via je favoriete podcastapp en vergeet je niet te abonneren.

Ster advertentie
Ster advertentie