Politiek
EO

BBB wil in deze kabinetsperiode stoppen met koopkrachtplaatjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB wil in deze kabinetsperiode stoppen met koopkrachtplaatjes

Iedereen gaat erop vooruit, zo zegt het kabinet. Rond Prinsjesdag wordt er als vanouds gegooid met koopkrachtplaatjes. "Stop daar toch eens mee!", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer in Geld of je leven. "Zitten we hier nou voor de modellen of om Nederlanders te helpen?"

De zin en onzin van koopkrachtcijfers (16 september 2024) - Geld of je leven

Volgens Vermeer zijn de koopkrachtcijfers een soort rapportcijfer geworden voor hoe een kabinet het doet of hoe goed partijprogramma’s zijn. "Dat vindt in Den Haag iedereen altijd superbelangrijk, maar met gemiddeldes kun je als individu helemaal niets. Als wij gemiddeld één meter van het ravijn af staan, en u staat er drie meter vandaan, dan lig ik onderin het gat…", aldus de BBB’er.

Vakbondsbestuurder Reinier Castelein van De Unie is het niet oneens met Vermeer. "In Nederland is niemand het gemiddelde. Iedereen is bijzonder", zegt hij. Vanuit De Unie deed hij een onderzoek naar de 'uitgaveonzekerheid' van burgers en hij merkte dat veel mensen somber zijn. "Mensen horen dat er 0,7 procent bij komt, maar dat zegt ze niet zoveel."

Ook leden van het DIT-panel van de EO zijn sceptisch. "Al die voorspellingen, al die beloftes, het is voor mij volkomen onzin", zegt één van de leden bijvoorbeeld.

Alternatief?

In plaats van percentages per groep zou Vermeer graag exacte bedragen in euro's willen zien in de doorrekeningen: "Om er meer gevoel bij te krijgen wil ik duidelijker hebben welke groep welke bedrag erbij krijgt. Want voor de ene inwoner van Nederland is een tientje per maand ontiegelijk veel geld en voor de ander is het helemaal niets. Ik denk dat we er dan meer gevoel bij krijgen en dat politici dan andere beslissingen gaan nemen. Want beslissingen nemen op procenten is veel te onpersoonlijk", zegt hij.

Castelein zegt ook dat bedragen inderdaad sowieso niet kloppen, omdat bijvoorbeeld gemeenten verschillende belastingen heffen, waardoor inwoners van sommige gemeenten meer te besteden hebben dan inwoners van andere gemeenten. "Bij de ene gemeente wordt de hondenbelasting afgeschaft, bij de andere wordt hij verhoogd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie