Politiek
KRO-NCRV

'Oppositie moet gebruikmaken van eigen vakmanschap en resultaatvoetbal spelen' tijdens tweede debat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oppositie moet gebruikmaken van eigen vakmanschap en resultaatvoetbal spelen' tijdens tweede debat

De eerste dag van de algemene politieke beschouwingen is achter de rug. De oppositiepartijen voelden de coalitiepartijen aan de tand, al verliep het debat behoorlijk rustig. Een verstandige keuze, zegt Frans Weisglas. "Ik vond het een mooi debat. Het was inhoudelijk, zeker bij de oppositie. Er was geen vervelend persoonlijk gekissebis", zegt de oud-voorzitter van de Tweede Kamer bij Spraakmakers.

Weisglas, die ook namens de VVD in de Tweede Kamer zat, denkt dat zowel de oppositie als de coalitie heeft geleerd van het vorige debat in juli. "Men heeft gezien dat een debat als begin juli niet op prijs gesteld wordt." Maar van het extraparlementaire karakter van dit kabinet was weinig te zien, stelt Weisglas. "Het is altijd hetzelfde, wie er ook in de coalitie zitten. Dat vind ik het meest teleurstellende. Ik betreur dat de VVD meedoet met de PVV."

Zwakke punten

Politiek verslaggever Leonard Ornstein voorziet dat de oppositie resultaat kan boeken, ook omdat de toon van het debat "veel beter" is dan bij vorige debatten. Daarbij moeten de oppositiepartijen ingaan op de "zwakke" punten van de coalitie. "De oppositie moet gebruikmaken van hun eigen vakmanschap en resultaatvoetbal spelen. Op bestaanszekerheid moeten ze kijken wat er te halen valt, zoals bij de btw-verhoging. Maar misschien ook op pensioenen en AOW."

Motie indienen

Ornstein adviseert de oppositiepartijen om "subtiel af te pellen" bij de regering. Daarnaast verwacht de politiek journalist dat er een motie ingediend zal worden om het minimumloon te verhogen en verder zal inzetten op de nodige extra woningen. "Ze moeten iets halen vandaag", zegt Ornstein over dag twee van de algemene beschouwingen.

Populistisch spook

Politicoloog Julia Wouters ziet een "populistisch spook" ronddwalen in de Tweede Kamer, waar de oppositie tegenin moet gaan. Wouters ziet al wel samenwerking tussen de oppositiepartijen. "Iets bereiken op dag één, dan liggen de verwachtingen wel heel hoog", stelt Wouters. "Wilders' belang is alleen asiel. De rest wil weten hoe hij zijn verkiezingsprogramma gaat waarmaken. Dat lukte vrij aardig en deden ze met z’n allen."

'Gaat steeds over asiel'

Frank Hendrickx, parlementair verslaggever bij De Volkskrant, is minder enthousiast over de oppositie. "Ze hadden het redelijk moeilijk", zegt Hendrickx. "Voor de oppositie is het een groot nadeel dat het steeds over asiel gaat." De coalitie zou niet willen herhalen hoe het voor de zomer ging, stelt de parlementair verslaggever. "Ze houden zich aan de afspraken. Daardoor wordt het moeilijker voor de oppositie."

Overboord

Beller Fokko Hamburg vond de oppositie sterk uit de hoek komen. "Ze hebben aangetoond dat de PVV zich op een punt profileert en dat is asiel. De rest van zijn programma heeft Wilders overboord gekieperd. Dat is niet nieuw, maar wat de PVV nu doet is een grote bende." Luisteraar mevrouw Van Veldhuizen heeft nog wat tijd nodig. "Ik ben meer benieuwd naar de begrotingsbesprekingen. Dan weten we de plannen en hoe ze eruit denken te komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie