Politiek
EO

'Henri Bontenbal maakt de grootste kans om dé oppositieleider te worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Henri Bontenbal maakt de grootste kans om dé oppositieleider te worden'

Vergeet Frans Timmermans, vergeet Rob Jetten, als het aan Julia Wouters en Raymond Mens – van de podcast De Spindoctors – ligt, maakt CDA-leider Henri Bontenbal de grootste kans om dé oppositieleider te worden.

De Spindoctors nam maandag, de dag voor Prinsjesdag, een podcast op vanuit Den Haag. In het kader van NPO Radio 1 Luistert Naar Jou stond er een grote tent op het Buitenhof, waar de podcast werd opgenomen voor publiek. Een luisteraar stelde de vraag wie dé oppositieleider zal gaan worden.

Luister naar De Spindoctors - De Spindoctors

'Timmermans niet goed genoeg'

Van de oppositiepartijen is GroenLinks-PvdA de grootste qua zetels, maar Raymond Mens vindt dat partijleider Frans Timmermans niet het vuur laat zien wat je van een oppositieleider moet verwachten. "Je ziet dat Timmermans het moeilijk heeft in deze rol. Vanuit zijn achterban gezien is het denk ik vaak niet goed genoeg", vindt hij. D66-leider Rob Jetten toont al wat meer vuur, maar die stijgt niet echt in de peilingen.

CDA-leider Bontenbal kan nog wél groeien, denkt Mens. "Bontenbal heeft nog wel de mogelijkheid om – als het misgaat met het kabinet – een deel van teleurgestelde kiezers naar zich toe te trekken. Hij kan zeggen: kom naar mij, ik ben rustiger, zachtaardiger en minder fel, maar ik wil heel veel dingen die het kabinet wil, óók bereiken", zegt Mens.

Heldenverhaal

Wouters denkt ook dat Bontenbal hoge ogen kan gooien. "Hij is een beetje de underdog. Het is een mooi heldenverhaal: hij lag met een zak chips Netflix te kijken en toen moest hij ineens het CDA redden. We houden van dit soort verhalen", zegt ze. Bovendien denkt ze dat het CDA voor veel mensen nog steeds een goede optie is om op te stemmen. "In ons hoofd is het CDA toch nog een grote partij – dat zijn ze niet, maar we verwachten er wel veel van", vindt ze.

Ze sluit overigens niet uit dat er een nieuwe held zal opstaan. "Als er een nieuw heldenverhaal is, gaat de aandacht van de pers ineens daarheen", zegt ze.

In podcast De Spindoctors bespreekt Tijs van den Brink elke twee weken op maandag de politieke ontwikkelingen met voormalig politieke communicatieadviseurs Julia Wouters en Raymond Mens. Zij 'ontspinnen' alle frames en spins die voorbij komen. Luister via je favoriete podcastapp en vergeet je niet te abonneren.

Ster advertentie
Ster advertentie